Ongeloof

Stilte en bloemen in Lange Leidsedwarsstraat voor 'rechtvaardigste man die er is'

07 juli 2021 11:59 Aangepast: 07 juli 2021 14:21
"Dit had nooit mogen gebeuren." Beeld © ANP / RTL Nieuws

Het is stil in de Lange Leidsedwarsstraat, de ochtend na de aanslag op Peter R. de Vries. Het ongeloof is groot, Peter. R de Vries knokt voor zijn leven. Gisteren liep hier iemand met een wapen, nu mensen met rozen en zonnebloemen.

De veegwagen van de gemeente doet zijn dagelijkse ronde door de Leidse Langedwarsstraat in Amsterdam, zoals altijd. Hij veegt lege blikjes bier op, bakjes waar eten in zat, plastic zakken. Zoals altijd. Ondernemers maken hun café of winkel klaar voor de dag. Zoals altijd.  

En toch. Tóch voelt het anders in de straat na gisteren, hoewel er geen politie meer is, geen ambulance, geen afzetlinten. Wat er wel is: bloemen. Precies op de plek waar Peter R. de Vries gisteren werd neergeschoten. Rozen, zonnebloemen, afkomstig uit supermarkten, bloemisten zijn nog niet open op dit tijdstip. 

'Elke dag zijn we hier'

Vanaf een afstandje kijken Moustapha, Soufian en Saif ernaar. Ze zitten achterop hun stilstaande scooter, drinken een energydrankje. Het ruikt zoet. De twintigers zijn hier 'elke dag': ze bezorgen maaltijden van een restaurant hier om de hoek.

"Kijk", zegt Soufian. Hij houdt zijn telefoon omhoog. Op het scherm prijkt zijn profielfoto van hemzelf met Peter R. de Vries. "Vorige week gemaakt. We zien hem vaak."

"Hij is een goede gast", zegt Moustapha. "Hij neemt het voor iedereen op, wat je achtergrond ook is. Hij is een van de rechtvaardigste mensen die ik ken."

"Peter is een van de rechtvaardigste mensen die ik ken." "Peter is een van de rechtvaardigste mensen die ik ken."

Zwart petje

"Misschien had hij beveiliging moeten hebben", denkt Saif hardop. Moustapha reageert: "Broer, als hij dat niet wil, dan wil hij dat niet." De jongens zijn het er in elk geval over eens: dit is niet normaal.

"Ik hoop dat ze de goede hebben gepakt", zegt Saif. Hij knikt naar de agenten die toevallig op dat moment langsfietsen. "Maar weet je wat het is? Dat signalement... Licht getint, een jas met camouflagevlekken, zwart petje op... Zo zien heel veel jongens in Amsterdam eruit. Succes met zoeken." Hij wijst naar zijn eigen hoofddeksel. Ook een zwart petje. 

Rilling

Sommige passanten maken een foto van de bloemen, alsof ze beter kunnen beseffen wat er is gebeurd als ze het vastleggen. 'Voor Peter', staat er op een kaartje bij een roze bloemetje. En, in hoofdletters: 'OVERLEEF.'

Sylvia is aangedaan. "Ik vind het zo erg." Sylvia is aangedaan. "Ik vind het zo erg."

"Ik kreeg een rilling toen ik er stond", zegt Sylvia. "Gek idee dat hier gisteren zoiets ergs is gebeurd." Ze moet zo naar de kapper, maar reed eventjes op haar scooter langs deze straat om een bloemetje neer te leggen. Het flikkerende kaarsje dat ze net aanstak, helpt haar hopen op een goede afloop. Want, zegt ze: "Dit kan niet. Dit mag niet gebeuren. Iemand mag niet om zijn mening of werk worden neergeschoten."

"Ik was thuis aan het koken met mijn vriendin en hoorde schoten", vertelt buurtbewoner Boy. Hij heeft zijn pyjama nog aan. "Ik keek uit mijn raam, en zag een lichaam liggen. Er was bloed. Ik zag niet wie het was. Maar het was bizar. Vreselijk. Gewoon hier in de straat."

Wat we tot nu toe weten, is in deze video te zien: 

Wat leg je neer?

Gisteren liep er iemand met een wapen, nu mensen met bloemen. Een jongen heeft zonnebloemen in zijn hand. "Ik was net bij de kiosk op het station, ik vroeg aan die verkoper: wat voor bloemen leg je daar nou neer? Hij zei: zonnebloemen. Dus, nou ja."

Hij houdt zijn bosje even omhoog. Zijn naam wil hij niet noemen, trouwens, want: "Het gaat niet om mij. Het gaat om Peter die knokt voor zijn leven. En het gaat om ál die mensen die hier vandaag bloemen hebben gelegd en nog gaan neerleggen."

Ondertussen komt voor de derde keer de veegwagen voorbij. Het geluid overstemt het gesprek, het galmt door de straat. Maar de veegwagen kan vegen wat hij wil: wat hier in de Lange Leidsedwarsstraat is gebeurd, wordt niet vergeten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore