Vastberaden en onverzettelijk

Kranten over Peter R. de Vries: een bijter die nergens bang voor is

07 juli 2021 08:45 Aangepast: 07 juli 2021 09:10
Peter R. de Vries Beeld © ANP / Robin Utrecht

De moordaanslag op Peter R. de Vries gisteravond in het centrum van Amsterdam beheerst ook het nieuws in de Nederlandse kranten. Ze prijzen de neergeschoten misdaadverslaggever onder meer om zijn vastberadenheid en als een tv-persoonlijkheid die geen angst kent.

'Schok na aanslag', kopt De Telegraaf. De krant roemt de onverzettelijkheid waarmee De Vries zich in een zaak vastbijt.

Onverstoorbaar

"Als Peter zich met je zaak ging bemoeien, dan weet je zeker dat die niet in de vergetelheid zal verdwijnen. De ouders van Nicky Verstappen weten ervan mee te praten. Evenals de nabestaanden van de Zaanse Milica van Doorn of de ten onrechte veroordeelde verdachten in de Puttense moordzaak."

Volgens de krant 'bewandelt De Vries zijn eigen pad, onverstoorbaar en zeker van zijn zaak', en is hij veel meer dan een misdaadverslaggever.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederland geschokt na aanslag op Peter R. de Vries, dit is wat we tot nu toe weten

Van rol verschieten

Dat benadrukken ook Het Parool en Trouw. Het Parool schrijft dat De Vries in de veertig jaar tussen zijn eerste misdaadreportage voor De Telegraaf en de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat ontelbare keren van rol verschoot.

"De Vries is ook nog rechercheur, vertrouwenspersoon, aspirant-politicus, directeur van een advocatenkantoor, voetbalmakelaar, mediafenomeen en adviseur van de kroongetuige in het grootste misdaadproces ooit in Nederland. Niet zelden lopen zijn rollen dwars door elkaar heen, en altijd opereert hij in lijn met zijn karakter: vastberaden, vol zelfvertrouwen en zonder angst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ooggetuigen aanslag: 'Het was echt schokkend, verschrikkelijk'

Onontkoombare persoonlijkheid

De Volkskrant noemt De Vries voor slachtoffers en nabestaanden 'een muur waar je tegenaan kunt leunen'. En hoewel sommige juristen zich afkeurend over zijn manier van werken hebben uitgelaten, is hij een fenomeen, schrijft de krant.

NRC omschrijft de misdaadverslaggever als de meest dwingende tv-persoonlijkheid sinds de opmars van de commerciële televisie in de jaren 90. "Zijn carrière omvat vele iconische misdaadonderzoeken en onder meer een baanbrekende gerechtelijke uitspraak in de Puttense moordzaak. Hij is een onontkoombare persoonlijkheid als de bekendste journalist in de Nederlandse televisiewereld."

Het AD noemt de moordaanslag op De Vries 'wéér een doelbewuste aanslag op de rechtsstaat, vergelijkbaar met de moord op de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. en de moord op advocaat Derk Wiersum'.

Bekijk ook - Journalist Danny Ghosen: 'Sommigen zijn blij'

Journalist Danny Ghosen was gisteren op de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten en schrok daar van de reacties die hij hoorde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore