Collega bij RTL Boulevard

Marieke Elsinga over Peter R. de Vries: 'Als je wakker wordt, kickt de realiteit in'

07 juli 2021 08:46 Aangepast: 07 juli 2021 10:10
Marieke Elsinga. Beeld © ANP

Terwijl RTL Boulevard-presentatrice Marieke Elsinga gisteren nog in de kleedkamer van het tv-programma zat, hoorde ze dat er een aanslag was gepleegd op haar collega Peter R. de Vries. "Mijn lijf en mijn kop schakelt meteen naar een soort 'het is niet waar', maar het is wel waar", vertelde ze hoorbaar aangeslagen in haar ochtendshow Mattie en Marieke op Q-music.

Peter R. de Vries werd gisteravond na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij aanschoof, neergeschoten in het stadscentrum van Amsterdam. Hij vecht op dit moment in het ziekenhuis voor zijn leven

'Onwerkelijk'

De aanslag is ook 'iets waar het team van RTL Boulevard angst voor had', zei Elsinga. Ze noemde de aanslag 'onwerkelijk'.  "Dat is het gevoel dat steeds terugkomt." Ze had er een onrustige nacht door. Ze sliep slecht. "Ik heb wel geslapen, veel gedroomd. Veel gewoeld. En toen ik wakker werd, voelde ik het meteen weer. Onwerkelijk is het woord dat steeds terugkomt.

Op het moment dat je wakker wordt, kickt die realiteit in, beschrijft Elsinga. "Zo van: wat is er nou gebeurd, gisteren?" Ze wil vooral haar steun betuigen aan de familie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland geschokt na aanslag op Peter R. de Vries, dit is wat we tot nu toe weten

Elsinga werkt nu zo'n vijf jaar met Peter. "Het voelt als 'ik mag met dé Peter R. de Vries werken'. Ook ik word wel eens gek van Peter als hij zich haast als een muppet op het bankje van RTL Boulevard wil bemoeien met iets, dan moet hij ook iets zeggen over het jacht van de koning terwijl hij daar niet voor zit."

Tegelijkertijd is hij heel kundig, zegt ze. "Hij heeft zoveel gedaan voor een familie als die van Nicky Verstappen."

Wat we tot nu toe weten:

  • Peter R. de Vries is gisteravond even voor half acht neergeschoten in het centrum van Amsterdam.
  • De misdaadjournalist ligt zwaargewond in het ziekenhuis, hij vecht daar voor zijn leven.
  • De politie heeft drie verdachten aangehouden, twee van hen werden op de A4 bij Leidschendam staande gehouden.
  • In Nederland is geschokt gereageerd op de aanslag: premier Rutte bidt dat De Vries het overleeft, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn 'diep geschokt'.

Ze wil niet te veel vertellen over de veiligheid van De Vries. "Dat is ook iets wat ik hier in het midden wil laten. Hoe dat werkte, de beveiliging van Peter", vertelde Elsinga.

"Peter was niet bang. En je hoopt natuurlijk dat dat ook echt zo was." Op sociale media gaan verschillende foto's en video's rond van het moment dat de misdaadjournalist neergeschoten op straat lag. Elsinga riep iedereen met klem op die beelden niet door te sturen.

'Deel heftige beelden niet'

De politie roept mensen ook op om heftige beelden van de aanslag niet te delen op sociale media. Wie iets verdachts gezien heeft, wordt gevraagd zich te melden. "Help ons, maar verspreid de heftige beelden niet."

YouTube maakte gisteravond bekend dat het al honderden video's van het platform verwijderde.

Vanavond wordt RTL Boulevard gewoon weer live uitgezonden. "Zoals Peter van ons zou verwachten", liet RTL gisteravond weten. Elsinga ziet op tegen de aflevering van RTL Boulevard vanavond, vertelde ze. Elsinga denkt dat die aflevering waarschijnlijk 'de moeilijkste is die ik ooit heb gemaakt'.

Voor de aanslag zijn inmiddels drie verdachten aangehouden. Twee van hen werden uit de mogelijke vluchtauto gehaald op de A4.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verdachte van aanslag op Peter R. de Vries werd al gezocht in Polen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore