Ga naar de inhoud
Twee verdachten vast

Nederland geschokt na aanslag op Peter R. de Vries, dit is wat we tot nu toe weten

Bloemen bij de plek waar de De Vries werd neergeschoten: "Voor Peter, overleef" Beeld © ANP

Misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) ligt zwaargewond in een Amsterdams ziekenhuis en vecht daar voor zijn leven. Hij werd gisteravond neergeschoten in het stadscentrum van Amsterdam. "Een brute, laffe misdaad", waar vanuit heel Nederland geschokt op is gereageerd. "Een weerzinwekkende daad."

Wat we tot nu toe weten:

  • Peter R. de Vries is gisteravond even voor half acht neergeschoten in het centrum van Amsterdam.
  • De misdaadjournalist ligt zwaargewond in het ziekenhuis, hij vecht daar voor zijn leven.
  • Er zitten twee verdachten vast: een 35-jarige Poolse man uit Maurik, en een 21-jarige man uit Rotterdam.
  • In Nederland is geschokt gereageerd op de aanslag: premier Rutte bidt dat De Vries het overleeft, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn 'diep geschokt'.
'Verdachte
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:
'Verdachte van aanslag op Peter R. de Vries werd al gezocht in Polen'

Peter R. de Vries was gisteravond te gast bij RTL Boulevard. Vlak nadat hij de studio verliet werd hij op de Lange Leidsedwarsstraat van dichtbij neergeschoten.

Ooggetuigen reageerden geschrokken, aangeslagen en vol ongeloof op de aanslag op het leven van de misdaadjournalist. "Ineens hoorde ik schoten. Ik rende naar beneden en daar zag ik hem op de straat liggen", vertelde iemand aan RTL Nieuws.

Kijk ook: reconstructie aanslag Peter R. de Vries, dit is wat we weten

02:40

Drie aanhoudingen

Peter R. de Vries werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Al gauw volgde een mogelijk signalement van de dader.

De politie begon een grootschalige zoekactie, die resulteerde in de aanhouding van drie verdachten. Twee van hen zitten nog vast, de derde is weer vrijgelaten, en geldt niet meer als verdachte.

Pool
Lees ook:
Pool (35) en Rotterdammer (21) vast voor aanslag Peter R. de Vries, derde verdachte vrijgelaten

De twee verdachten die nog vastzitten zijn een 35-jarige Poolse man uit Maurik, en een 21-jarige man uit Rotterdam. Zij werden staande gehouden in een vluchtauto op de A4 ter hoogte van Leidschendam. Of er in die auto een wapen is gevonden, wilde politiechef Frank Paauw gisteravond tijdens een persconferentie niet zeggen.

"Wel denken wij dat de mogelijke schutter hierbij zit", vertelde de politiechef.

Vluchtauto

Agenten kwamen de auto zo snel op het spoor dankzij informatie van omstanders. Bekijk de beelden van de mogelijke vluchtauto hier:

Aanhouding op A4, twee verdachten uit mogelijke vluchtauto opgepakt

00:35

'Deel heftige beelden niet'

De politie roept mensen op om heftige beelden van de aanslag niet te delen op sociale media. Wie iets verdachts gezien heeft, wordt gevraagd zich te melden. "Help ons, maar verspreid de heftige beelden niet."

YouTube maakte gisteravond bekend dat het al honderden video's van het platform verwijderde.

'Zeldzaam moedige journalist'

Tijdens de persconferentie vertelde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gisteravond over de toestand van de misdaadjournalist. "Wat we alleen kunnen zeggen is dat hij op dit moment vecht voor zijn leven en meer informatie hebben wij niet", zei zij.

Halsema noemde de aanslag op het leven van Peter R. de Vries een 'brute, laffe misdaad'. Haar woorden werden gisteren door politici en in talkshows veelvuldig herhaald.

"De Vries is voor ons allemaal een nationale held", zei de Amsterdamse burgemeester. "Een zeldzaam moedige journalist, volstrekt onafhankelijk en vrij van geest. Hij komt op voor mensen in nood, ouders van een vermoord kind en mensen die onterecht zijn veroordeeld. Hij is nog lang niet klaar. Vandaag blijkt de gerechtigheid, ook in ons land, ver te zoeken."

Bekijk het fragment hier: 

Halsema: 'De Vries is zwaargewond en vecht voor zijn leven'

01:27

'Schokkend en niet te bevatten'

Na afloop van de persconferentie, vlak voor middernacht, reageerde ook demissionair premier Mark Rutte op de aanslag. "Schokkend en niet te bevatten", zei Rutte over de aanslag.

"Bij alles wat we weten en nog niet weten, bij alle gevoelens van verslagenheid, staat voorop dat al onze gedachten uitgaan naar Peter R. de Vries en zijn geliefden", vervolgde de premier:

Premier Rutte: We hopen allemaal vurig, en bidden, dat hij het overleeft

01:31
"We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft. Dat is nu het belangrijkste."

Een zichtbaar geëmotioneerde minister Ferd Grapperhaus (Justitie) noemde het een zwarte dag. "Ook voor de persvrijheid. Het beschadigt onze samenleving", zei hij. Volgens Grapperhaus zullen politie en justitie er alles aan doen 'om alle feiten boven water te krijgen'.

'Weerzinwekkende daad'

Die boodschap had ook topman van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg. Hij liet via Twitter weten dat het OM 'met grote afschuw' kennis had genomen van de aanslag en sprak van een 'weerzinwekkende daad'.

Koningshuis 'diep geschokt'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lieten weten dat de misdaadjournalist en allen die hem dierbaar zijn, in hun gedachten zijn.

"Dit was een aanslag op de journalistiek, de hoeksteen van onze rechtsstaat.", zei koning Willem-Alexander vanochtend.

Koning over neerschieten Peter R. de Vries: 'Aanslag op de rechtsstaat'

01:04
De koning zegt geschokt te zijn en mee te leven met nabestaanden, vrienden en collega's van De Vries.

Leven in gevaar

Peter R. de Vries heeft een actieve rol bij het proces tegen Willem Holleeder, maar hij is ook betrokken bij het grote Marengo-proces. Verslaggever Eelco Hiltermann legde gisteravond uit met welke zaken de misdaadjournalist nog meer bezig was en waarom zijn leven gevaar loopt.

Inzet voor nabestaanden

Politiek verslaggever Frits Wester noemde Peter R. de Vries gisteravond aan tafel bij Humberto Tan een misdaadjournalist die 'heel dicht op grote criminelen zit'.

Daarnaast bijt De Vries zich ook vast in 'kleine dingen' en doet hij veel voor andere mensen. Zo ondersteunde hij twintig jaar lang de familie van Tanja Groen, legde Wester uit:

Frits Wester: Hoe Peter R. de Vries zich altijd inzet voor nabestaanden

02:40
Frits Wester vertelt wat de misdaadverslaggever allemaal heeft gedaan voor andere mensen.

Reactie RTL

RTL heeft ook gereageerd op de aanslag. "We zijn ontzettend geschokt", schrijven RTL Boulevard, RTL Nederland en Fremantle in een gezamenlijke verklaring. "Peter betekent als vriend en collega veel voor ons allemaal. Zijn menselijkheid, moed, strijd tegen de misdaad en voor de vrijheid van meningsuiting is inspirerend en essentieel voor onze samenleving."

RTL Boulevard zal vandaag gewoon te zien zijn. "Zoals Peter van ons zou verwachten."

Internationale aandacht

Ook internationaal is er veel aandacht voor de aanslag op Peter R. de Vries. De BBC, New York Times, The Independent en The Guardian zijn voorbeelden van media die over de zaak berichten.

Er wordt onder meer gewezen op de internationale bekendheid van De Vries vanwege zijn onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba. "Dit is schokkend nieuws", zei de moeder van Natalee Holloway er gisteren over tegen RTL Nieuws. "Ik ben er gewoon kapot van dat dit hem is overkomen. Ik bid voor zijn familie en hoop dat Peter zich hier doorheen sleept."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS