Schutter gezien

Ooggetuigen aanslag: 'Het was echt schokkend, verschrikkelijk'

06 juli 2021 22:30 Aangepast: 07 juli 2021 13:42
Veel mensen hebben de aanslag op Peter R. de Vries gezien en gehoord. Beeld © ANP

Geschrokken, aangeslagen en vol ongeloof: de mensen die vanavond in Amsterdam zagen dat Peter R. de Vries was neergeschoten, beseffen nog altijd niet wat er is gebeurd. "Ineens hoorde ik schoten. Ik rende naar beneden en daar zag ik hem in de straat liggen."

De Vries was vanavond te gast bij RTL Boulevard. Vlak na het verlaten van de studio werd hij van dichtbij neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat. De Vries is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Volg het liveblog:

Burgemeester Halsema: Peter R. de Vries zwaargewond, vecht voor zijn leven

Het incident gebeurde op klaarlichte dag, veel mensen zagen en hoorden het gebeuren. Zo was Hassan aan het werk als kok bij café Hans en Grietje toen hij meerdere schoten hoorde, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik was aan het schoonmaken en ineens hoorde ik zeker drie schoten. Ik ben naar beneden gerend, naar mijn collega's, maar zij geloofden me niet toen ik vertelde dat ik schoten hoorde."

'Het was zo heftig'

Hassan rende vervolgens naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. "Ineens zag ik hem daar in de straat liggen. Er kwam toen ook gelijk een vrouw naar buiten gerend en die begon hem te helpen, het was zo heftig."

Café Hans en Grietje Café Hans en Grietje

Een andere ooggetuige, die liever anoniem wil blijven, hoorde de schoten ook. "Eerst dacht ik nog dat er iets van een steiger viel, zo'n soort geluid was het. Maar vervolgens zag ik een kerel voorbij hollen. Hij had een soort trainingspak aan, droeg een pet en had een mondkapje op. En vooral omdat hij als enige hier een mondkapje droeg en ook nog eens rende, was het verdacht. Ik zag daarna pas dat hij iets in zijn hand had, wat hij heel dicht tegen zijn lichaam aan hield. Daarna drong het pas tot me door: shit, er is gewoon iemand neergeschoten."

Even later hoorde de ooggetuige dat het slachtoffer Peter R. de Vries is. "Toen schrok ik wel. Dit had ik natuurlijk nooit verwacht."

Minister Hoekstra: 'Onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws'

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft tijdens het debat over de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer kort stilgestaan bij het neerschieten van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Een vrouw, die ook anoniem wil blijven vanwege haar veiligheid, was met haar hond aan het lopen toen ze eveneens meerdere schoten hoorde. "Ik dacht: is er echt iemand aan het schieten? Dus ik keek om me heen en zag toen een man rennen. Aan de manier waarop hij rende, kon je zien dat hij op de vlucht was. Toen keek ik de straat in waar hij uit rende, en zag ik Peter R. de Vries liggen."

'Ik was echt in shock'

"Ik begon te trillen en was echt in shock. Alle buren kwamen naar buiten, een ander meisje begon te rennen. En het eerste wat ik dacht, was: ik moet hier het café in om te vragen of ze de beelden willen veiligstellen van die man die ik net heb zien wegrennen."

Agenten zetten straten af waar de aanslag op Peter R. de Vries plaatsvond. Agenten zetten straten af waar de aanslag op Peter R. de Vries plaatsvond.

De vrouw noemt het schokkend dat er zoiets op klaarlichte dag gebeurt. "Het was echt schokkend, verschrikkelijk. Gewoon heel heftig dat dit is gebeurd."

Iedereen aangeslagen

Barman Jeffrey, van café Hans en Grietje, vertelt dat iedereen aangeslagen was op het moment dat de mensen op het terras doorkregen wat er was gebeurd. "We waren allemaal stil op dat moment, echt van slag. De agent die als eerste ter plaatse was, stond even later hier ook bij de afzetting. Je zag dat die ook behoorlijk aangeslagen was."

Persconferentie

Burgemeester Femke Halsema, de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris van Amsterdam zijn vanavond bijeengekomen. Demissionair premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over het schietincident.

Om 23:00 uur zal er een persconferentie plaatsvinden op het hoofdkantoor van de Amsterdamse politie.

Dringende oproep politie: 'Verspreid heftige beelden niet'

De politie roept daarnaast iedereen op die iets verdachts gezien heeft rond de schietpartij waarbij misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten, om zich te melden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore