Ga naar de inhoud
Drie verdachten opgepakt

Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam, kijk nu live extra uitzending op RTL 4 of in de app

Beeld © ANP

In het stadscentrum van Amsterdam is vanavond misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten. Hij werd van dichtbij door het hoofd geschoten. De politie heeft drie verdachten aangehouden, onder wie de vermoedelijke schutter.

De Vries was vanavond te gast bij RTL Boulevard. Vlak na het verlaten van de studio zou hij van dichtbij zijn neergeschoten. De Vries is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Een vrouw die op de nabijgelegen Prinsengracht woont en met haar twee honden buiten was, hoorde vier schoten. Ze zag de schutter wegrennen, langs een terras op de Prinsengracht. "Hij had iets in zijn handen wat hij probeerde te verstoppen, zo leek het."

Ze is in shock, vertelt ze ongeveer anderhalf uur na de schietpartij. "Ik zag iemand op de grond liggen en een vrouw schreeuwde en rende erheen."

Grote zoekactie

Op een filmpje dat rondgaat op sociale media, is De Vries duidelijk herkenbaar te zien met een bebloed gezicht. Hij ligt op zijn rug op de straat. Omstanders helpen hem en roepen of er al gebeld is naar 112.

Volgens burgemeester Femke Halsema vecht De Vries voor zijn leven. Bekijk hier beelden van de persconferentie:

Halsema: 'De Vries is zwaargewond en vecht voor zijn leven'

01:27
"De Vries is zwaargewond en vecht voor zijn leven."

Kort voor hij werd neergeschoten was De Vries te gast in RTL Boulevard om te vertellen over de rechtszaak tegen Abdallah M., die terechtstaat voor de dood van Seif Ahmed.

De Vries noemde de zaak 'afschuwelijk', mede omdat Ahmed werd doodgeschoten in zijn auto. Op de achterbank zat zijn dochter van veertien maanden. De Vries noemde het daarbij een 'geluk bij een ongeluk' dat het meisje niet ouder was en de schietpartij daarom waarschijnlijk niet zal herinneren.

In de zaak wordt morgen een strafeis verwacht.

Burgemeester Femke Halsema is vanavond bijeengekomen met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris. Demissionair premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over het schietincident. Er is geen nationale crisisstructuur van kracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore