Ga naar de inhoud
Rellen avondklok

Verdachte heeft spijt van brandstichting teststraat Urk: 'Het is uit de hand gelopen'

Op Urk waren grote ongeregeldheden na het ingaan van de avondklok.

Fokke V. (21) uit Urk heeft in de rechtbank in Lelystad spijt betuigd voor het in brand steken van een GGD-teststraat in Urk. "Het spijt me wat er is gebeurd, ik kan er niets aan veranderen", zei de verdachte bij aanvang van zijn strafzaak. Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De teststraat bij het Urker haventerrein werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. De schade daarvan bedraagt 46.000 euro, aldus de rechter. Aanleiding voor de rellen in Urk was het ingaan van de avondklok. Tientallen mensen in Urk gingen de straat op.

Rellen
Lees ook:
Rellen om avondklok, teststraat Urk in brand

Avondklok

V. bezocht het protest met een 16-jarige medeverdachte uit Emmeloord. "Hij wilde graag naar het protest en liet me foto’s ervan zien. Van het een kwam het ander. We waren best wel opstandig vanwege de avondklok. Het is uit de hand gelopen", vertelde V. de rechters. "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe weleens verkeerde dingen maar dit is wel schandelijk."

De Urker ontkent dat hij het vuur aanwakkerde door een brandbare stof, mogelijk desinfecteermiddel, op de brandhaard te spuiten. Wel erkent hij dat hij autobanden heeft gegooid op een brandstapel op een rotonde in de buurt.

Politie
Lees ook:
Politie geeft beelden vrij van brandstichting teststraat Urk

Geld van omstander

De Urker was in de veronderstelling dat ze van een omstander geld zouden krijgen voor het in brand steken van de teststraat. Maar van wie weet hij niet precies, dat aanbod hoorde hij via de medeverdachte. Het zou gaan om een bedrag van 500 euro, vertelde V. "Het was een impulsieve beslissing. Enkele seconden later renden we naar de teststraat. We hebben de keuze gemaakt ernaartoe te rennen en de deur open te maken. Daarna is de brand gesticht."

De medeverdachte staat later vanmiddag voor de rechtbank. Die zaak word achter gesloten deuren behandeld omdat hij minderjarig is.

Ploeg
Lees ook:
Ploeg NOS belaagd tijdens filmen uitgebrande teststraat Urk