Festivalseizoen

Tussentijds testen op festivals? Zorg liever voor vaccin, zegt Lowlands

06 juli 2021 16:14 Aangepast: 06 juli 2021 19:27
Beeld © ANP

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is teleurgesteld dat er nog geen beslissing is genomen over het tussentijds testen van festivalbezoekers. Als de overheid wil dat bezoekers die niet volledig zijn gevaccineerd tussendoor een extra coronatest doen, moet de overheid dat zelf ook organiseren, vindt Van Eerdenburg.

Meerdaagse festivals zijn naar verwachting mogelijk vanaf augustus, zonder beperking van het maximumaantal nachten. Alle bezoekers moeten dan wel een negatief testbewijs hebben.

Lowlands-bezoekers die zich laten testen in plaats van vaccineren, moeten tussendoor wel een nieuwe test doen, omdat een test maar 40 uur geldig is en Lowlands langer duurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feesten zonder afstand houden: 30 juni mogen grote evenementen weer, mét test

Van Eerdenburg wil dat die tests door Testen voor Toegang worden uitgevoerd op kosten van de overheid. Hij hoopt dat daarover snel een knoop wordt doorgehakt, want er is voorbereidingstijd nodig.

"Maar als je toch al van plan bent om je te laten vaccineren, doe dat dan nu", zegt hij tegen iedereen met een kaartje. "Want dan heb je zeker op tijd je QR-code."

Negatieve reacties

Op de website van Lowlands staan zo'n zelfde oproep. "Met een vaccinatiebewijs in je CoronaCheck-app kun je straks zo doorwandelen bij de festivalpoort. Bovendien weet je meteen zeker dat je beschermd bent tegen het virus, nogal een win-win dus."

Dat veroorzaakt gemengde reacties op social media. Zo schrijft Annelies op Twitter: "Dé oplossing volgens Lowlands? Laat je zo snel mogelijk vaccineren. Dus reclame maken maar, Lowlands ziet alleen maar voordelen! Dat je als gezonde (jonge) festivalganger zo’n prik niet nodig hebt is bijzaak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden vaccinaties afgezegd vanwege festivals op vaccinatieterrein

Toch is Van Eerdenburg niet van plan de oproep te verwijderen. Volgens hem zijn de negatieve reacties afkomstig van dezelfde mensen 'die voortdurend ageren tegen de maatregelen'. 

Veel jongeren willen prik

Overigens is het maar de vraag hoe groot de groep jongeren is die zich niet wil laten vaccineren. Onlangs bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat 72 procent van de door het RIVM ondervraagde jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud zich waarschijnlijk of zeker wil laten vaccineren

Lowlands vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zondag 22 augustus. Ook de organisatie van Down The Rabbit Hole, dat een week na Lowlands plaatsvindt, overweegt niet-gevaccineerde bezoekers tussentijds te testen. "Indien je niet volledig beschermd bent, gaat tussentijds testen een rol spelen", valt  op de site te lezen.

Bekijk ook: 'Ik heb de dag van m'n leven!', 1500 feestgangers gaan los op eerste testfestival

In maart dit jaar was er voor het eerst weer een openlucht festival te vinden in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore