PVV-leider Geert Wilders blijft veroordeeld voor groepsbelediging vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat de veroordeling in stand kan blijven. Tegen de uitspraak van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.
Volgens Wilders laat de uitspraak zien 'dat de rechtsstaat failliet is'. "Ze willen mij de mond snoeren, maar ik zal nooit zwijgen. Ze kunnen mij veroordelen, maar ik zal de waarheid blijven spreken", zegt Wilders.
De zaak-Wilders gaat over de omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraak die Wilders deed tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014:
Wilders: Willen jullie meer of minder Marokkanen?
De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 al voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het Openbaar Ministerie als de politicus ging daarop in hoger beroep.
In dat hoger beroep werd de politicus door het gerechtshof opnieuw veroordeeld voor groepsbelediging, maar vrijgesproken van het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg opnieuw geen straf opgelegd. Ook daar legde Wilders zich niet bij neer. Daarom was er vandaag weer een uitspraak, deze keer van de Hoge Raad.

Die oordeelde dat de veroordeling standhoudt, omdat hij een hele groep mensen vanwege ras heeft beledigd, zei de voorzitter van de Hoge Raad. "Dat hij sprak als politicus, die de vrijheid moet hebben om zaken van algemeen belang aan de orde te stellen, maakt dat niet anders. Ook een politicus moet zich aan de grondbeginselen van de rechtstaat houden en mag niet aanzetten tot onverdraagzaamheid."
'Onnodig grievend'
In het publieke debat heeft Wilders de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen doet die in strijd zijn met de wet, zei de voorzitter. Daaronder vallen ook uitspraken die aanzetten tot onverdraagzaamheid. Hij noemde Wilders' uitspraken 'onnodig grievend'.

Met de uitspraak komt een eind aan de rechtszaak die in 2014 begon. Het gehele strafproces duurde langer dan gebruikelijk, door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen het Openbaar Ministerie en Wilders en zijn advocaat.
Volgens Wilders was er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken. Het hof was het met het OM eens dat er geen sprake is van een politiek proces. "Het hof ziet geen inmenging van de minister of ambtenaren in de vervolgingsbeslissing of in de strafzaak."
De Hoge Raad ziet daar ook geen aanwijzingen voor en verwierp het protest.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.