Reeks incidenten

Politie toont beelden van fietser Breda die handgranaat plaatst bij bakkerij

06 juli 2021 10:43 Aangepast: 06 juli 2021 10:52
Ook bij een garagebedrijf in Breda werd eind mei een explosief geplaatst, een van de incidenten in een hele reeks. Beeld © ANP

De politie toont vanavond in Opsporing Verzocht camerabeelden van een verdachte op de fiets die in mei een handgranaat plaatste bij een bakkerij in Breda. Ook laat de politie een geluidsfragment horen van iemand, mogelijk dezelfde persoon, die kort daarna de politie alarmeert over een explosief.

De vondsten van explosieven maken deel uit van een reeks incidenten in Breda. Bij de bakkerij en een bandengarage werden al eerder explosieven geplaatst. Volgens de politie lijkt het verband te houden met een schietincident in oktober vorig jaar, waarbij een 39-jarige man uit Breda voor zijn woning aan de Bruno Renardstraat werd beschoten. Een ander incident in de reeks was op 25 februari in Oudenbosch, toen drie mannen langsgingen bij de woning van de broer van de man en geld eisten.

Vier arrestaties

De politie hield in maart vier verdachten aan. "We dachten daarmee de angel uit het conflict te hebben gehaald, maar op 23 mei werd alsnog een handgranaat bevestigd tegen het rolluik van een bakkerswinkel aan de Baliëndijk in Breda. En een week later werd opnieuw een explosief geplaatst bij een garagebedrijf aan de Kleine Krogt", zegt een politiewoordvoerder. De politie neemt de zes incidenten hoog op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crimineel stuntelt met handgranaat, politie toont beelden

De handgranaten werden steeds anoniem gemeld bij de meldkamer. Dat is 'frappant', zegt de politiewoordvoerder. "We houden rekening met het scenario dat de melder er ook iets mee te maken heeft, dat hij de granaten zelf heeft geplaatst of bij de groepering hoort. Als je op dat scenario voortborduurt, is het kennelijk niet de bedoeling van de daders geweest om zware schade toe te brengen. We weten het niet zeker, maar denken dat het de daders om bangmakerij gaat, om intimidatie. We houden er bovendien rekening mee dat het beoogde slachtoffer geen volledige openheid van zaken geeft."

Crimineel kopstuk

De Telegraaf meldde eerder dat de incidenten mogelijk te maken hebben met een conflict binnen de groep rond vermeend crimineel kopstuk Roger P., bekend onder de bijnaam Piet Costa. Die wordt onder meer verdacht van cocaïnesmokkel. Hij is volgens justitie ook de opdrachtgever van de bouw en inrichting van de zogeheten martelcontainers in Wouwse Plantage. Nu hij vastzit zouden zijn rivalen het gemunt hebben op de 39-jarige man in Breda, die nu een belangrijker positie zou hebben gekregen in het netwerk van Piet Costa.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore