Andere prioriteiten

Coronavirus zit ook Preventieakkoord dwars, doelen niet gehaald

06 juli 2021 09:36 Aangepast: 06 juli 2021 09:38

Het Nationaal Preventieakkoord, waarin maatregelen zijn opgenomen om roken, overgewicht en problematisch drinken te verminderen, heeft vanwege het coronavirus zijn doelstellingen nog niet bereikt.

Er waren 39 doelen gesteld voor 2020, waarvan er dertien zijn gehaald. Hogere accijnzen op tabak bijvoorbeeld zijn er wel gekomen, maar kinderboerderijen en speeltuinen werden nog niet geheel rookvrij.

Minder calorieën

Minder calorieën in A-merkfrisdranken werden geregeld, maar minder calorieën in bepaalde andere voedingsmiddelen nog niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tabakswinkels over preventieakkoord: 'Zo ingrijpend, er gaan zaken omvallen'

Een deel van de deelnemers aan het akkoord wijt dit volgens het gezondheidsinstituut RIVM aan het coronavirus.

Andere prioriteiten

"Activiteiten konden niet doorgaan of zijn uitgesteld door bijvoorbeeld de maatregelen om contacten te beperken of doordat instanties gesloten waren. Ook hadden bijvoorbeeld de zorg, de horeca en het onderwijs vanwege corona regelmatig andere prioriteiten dan leefstijlpreventie", meldt het RIVM.

Met het Nationaal Preventieakkoord willen alle deelnemende partijen in een aantal jaren de leefstijl van Nederlanders helpen verbeteren. De Rijksoverheid sloot het af met meer dan zeventig maatschappelijke organisaties.

Bekijk ook - Vier jaar gezond lunchen als experiment: 'Komkommers vliegen de deur uit'

Sojamelk, eitjes, komkommers, tomaatjes, bruin brood. Vier jaar lang kregen ruim 2000 kinderen op hun basisschool in Zuid-Limburg een gezonde lunch voorgeschoteld als experiment.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore