Nadat het coronavirus tien weken lang op z'n retour leek, zit het aantal besmettingen nu weer in de lift. Het aantal is verdubbeld ten opzichte van vorige week en daarmee stijgt het risiconiveau van waakzaam naar zorgelijk. Tegelijkertijd is het in de ziekenhuizen qua coronagevallen lang niet zo rustig geweest, met dagelijks gemiddeld 9 nieuwe opnames.
Dat blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen week waren er 8541 besmettingen. Voor het eerst in tien weken is er weer een toename in het weekcijfer: de week ervoor waren er 4.208 besmettingen. Daarmee belanden we in het risiconiveau zorgelijk, waarbij er per week 35 tot 100 positieve testen per 100.000 inwoners zijn.
De stijging is vooral het gevolg van een toename van het aantal geconstateerde besmettingen onder jongeren tussen de 10 en 29 jaar oud. Onder hen was het aantal besmettingen al langere tijd hoger, maar nu zorgen ze voor meer dan de helft van alle besmettingen. Die besmettingen kwamen uit 335 van de 352 Nederlandse gemeenten: 17 gemeenten bleven coronavrij.
In onderstaande grafiek is goed te zien dat 10-30 jaar een steeds groter aandeel heeft in alle besmettingen.
Het gaat op dit moment hard, zegt Aura Timen van het RIVM. "De gelegenheden waarin virussen zich makkelijk kunnen verspreiden zijn volop aanwezig. Mensen genieten meer van hun vrijheid en gaan feesten, naar horecagelegenheden en studentenverenigingen. Allemaal leiden ze tot een bloeiend sociaal leven."
Tegelijkertijd hebben we te maken met de besmettelijkere deltavariant die rondgaat, zegt ze. "Dan kan het hard gaan." Ook de uitbraken op specifieke plekken, zogenoemde brandhaarden, zijn belangrijk, zegt ze. "Daar is sprake van honderden besmettingen."
Wat bovendien meespeelt: onder mensen tussen de 10 en 29 jaar zijn ook de minste mensen gevaccineerd. Bijna driekwart van de achttienplussers in Nederland heeft volgens het European Centre for Disease Prevention and Control minimaal 1 vaccinatie gehad. 44 procent is volledig gevaccineerd.
In oudere leeftijdscategorieën lijkt vooralsnog geen sprake van een stijging. De meest voor de hand liggende verklaring is dat vaccinaties hun werk doen, zegt datajournalist Jasper Bunskoek. "En dat de Deltavariant nu losgaat onder de nog niet gevaccineerde groepen, die wel steeds meer mogen en dus meer risico lopen op een besmetting."
De zorg is dat zij het virus doorgeven aan kwetsbare mensen, zegt Timen. "Niet alle 50 plussers zijn volledig gevaccineerd en ook als je 40 bent, kun je in het ziekenhuis belanden. Er zijn genoeg mensen die vatbaar zijn voor het virus. Je wilt niet dat die mensen besmet raken."
Tegelijkertijd is het aantal ziekenhuisopnames flink afgenomen. "We zitten nog altijd in een duikvlucht naar beneden", zegt Bunskoek. Er liggen nog 212 coronapatiënten in het ziekenhuis en de cijfers dalen nog steeds. 109 van hen liggen op een verpleegafdeling, 102 op de intensive care. Gemiddeld zijn er dagelijks 9 nieuwe opnames en gemiddeld wordt er per dag nog maar 1 nieuwe coronapatiënt opgenomen op de intensive care.
Die bezetting is vergelijkbaar met vorig jaar zomer. We dalen zelfs naar het risiconiveau waakzaam, wat betekent dat er minder dan 4 ziekenhuisopnames zijn er 1 miljoen inwoners per week.
Of de stijging van besmettingen nu nog gaat leiden tot extra opnames in ziekenhuizen is afwachten. Het is wel risicovol, want bij lange na niet iedereen is al volledig gevaccineerd. En ook long-covid klachten liggen op de loer, die ook voor jongeren zeer vervelend kunnen zijn.

Bekijk ook: RIVM: nog niets zinnigs te zeggen over loslaten 1,5 meter in september
