Nieuw-Zeelands idee

Wet tegen kinderarmoede? Wel als het aan de PvdA en ChristenUnie ligt

06 juli 2021 05:09 Aangepast: 06 juli 2021 05:16
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Partij van de Arbeid (PvdA) en ChristenUnie willen een wet tegen kinderarmoede die de overheid verplicht om het aantal kinderen dat in armoede opgroeit met minimaal de helft te halveren. In Nieuw-Zeeland bestaat zo'n wet al.

Een op de tien kinderen groeit op in armoede. De PvdA en ChristenUnie vinden dat over deze 'stille ramp' veel te weinig wordt gesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van een dubbeltje een kwartje worden? Dat lukt beter in Houten dan in Assen

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wijst op de 'ernstige gevolgen' die het heeft als er thuis geen geld is voor nieuwe kleren, schoolreisjes of een fatsoenlijk ontbijt. "Kinderen dragen dat nog jaren met zich mee." De politiek heeft daar volgens Van Dijk nauwelijks aandacht voor. "Het aantal kinderen in armoede groeit de afgelopen tijd zelfs weer. Dat moet anders."

'Nooit normaal gaan vinden'

"Armoede mogen we nooit normaal gaan vinden", zegt Don Ceder van de ChristenUnie. "In ons land zijn nog steeds kinderen die zonder avondeten naar bed moeten, geen warm water thuis hebben of geen goede schoolspullen hebben." Er moet wat hem betreft een verplichting komen voor de overheid om daar meer aan te doen.

De 11-jarige Anashya groeit in armoede op en vertelde daar dit voorjaar over: 

Gemiddeld zitten in elke klas twee kinderen die opgroeien in armoede. "Ik wil dat mensen erover kunnen praten", vertelde Anashya.

Nieuw-Zeeland

Inspiratie voor de wet komt uit Nieuw-Zeeland, waar premier Jacinda Ardern eerder dit jaar een vergelijkbaar voorstel deed. "Om sterker uit de coronacrisis te komen, investeren we in problemen die al lang spelen in Nieuw-Zeeland", legde Ardern uit.

"Ervoor zorgen dat mensen met lage inkomens in waardigheid kunnen leven is een van de beste economische stimuleringspakketten die je kunt bedenken."

Verplicht verslag uitbrengen

De PvdA en ChristenUnie willen dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in 2030 minimaal gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2018. Uiteindelijk moet kinderarmoede helemaal worden uitgebannen.

Daarnaast moet er een verplichting komen om elk jaar verslag uit te brengen van het aantal kinderen in armoede en de effecten van het gevoerde beleid. De partijen willen zo afdwingen dat er meer over het onderwerp wordt gesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sarah wil nooit meer in armoede leven: 'De schulden liepen op. Ik was lamgeslagen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore