Steeds meer rommel

521 kilo: zoveel huishoudelijk afval gooide jij vorig jaar weg

06 juli 2021 01:54 Aangepast: 06 juli 2021 01:54
Al met al werd er vorig jaar 9,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld. Beeld © ANP

Iedere Nederlander gooide vorig jaar gemiddeld 521 kilo huishoudelijk afval weg. Door corona klusten we meer in huis, werkten we in de tuin en aten we aan de keukentafel in plaats van in restaurants: de afvalberg groeide daardoor met bijna 6 procent, de grootste stijging in 25 jaar.

In coronajaar 2020 werd er 9,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is fors meer dan een jaar eerder, toen er iets minder dan 8,5 miljard kilo afval werd opgehaald. Sinds 1997 steeg de hoeveelheid huishoudelijk afval niet zo sterk.

Thuis meer rommel

De reden? Door de coronacrisis maakten mensen thuis meer rommel. Nederlanders brachten meer vuilnis naar bijvoorbeeld ondergrondse containers of de milieustraat. Maar ook vuilniswagens pikten meer afval op langs de weg.

De hoeveelheid afval afkomstig van kantoren en winkels daalde juist als gevolg van de coronacrisis, al zijn daar bij het CBS niet veel cijfers over bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online koopwoede zorgt voor karton-tsunami bij afvalbedrijven

Meer takken en bladeren

Nederlanders maakten vooral meer restafval, 10 kilogram extra. Ze gooiden ook 6 kilogram meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de prullenbak. Het CBS vermoedt dat mensen drukker bezig waren in de tuin omdat ze door de coronamaatregelen meer op huis waren aangewezen. Daardoor belandden meer takken en bladeren in de gft-bak.

De milieustraten konden ook merken dat mensen aan het werk waren in en om hun huis. Hier kwam meer tuin- en klusafval terecht.

Horeca gesloten

Het was bovendien te merken dat de horeca een groot deel van het jaar was gesloten. "Omdat uit eten gaan onmogelijk was, kwamen de etensresten die normaal in restaurants werden weggegooid nu thuis bij het huishoudelijk afval terecht", schrijven de onderzoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goed gerecycled? In deze Nieuw-Zeelandse stad krijg je dan een sticker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore