'Van groot belang'

Extern onderzoek naar Tata Steel-rapport over kanker

06 juli 2021 00:05 Aangepast: 06 juli 2021 09:31
In Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk hebben inwoners al lang last van de schadelijke industriële uitstoot. Beeld © ANP

Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) laat een externe, onafhankelijke partij onderzoeken hoe het rapport over kankergevallen in de regio tot stand is gekomen. De veiligheidsregio meldt dat daartoe is besloten na overleg met de directeur GGD Kennemerland Bert van de Velden.

De directeur van de GGD Kennemerland heeft ervoor gezorgd dat de naam van Tata Steel, de grootste bron van luchtvervuiling in de IJmond, in een GGD-rapport werd geschrapt als mogelijke oorzaak van het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk.

Dat schreef het Noord-Hollands Dagblad afgelopen weekend, dat documenten opvroeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daaruit kwam volgens de krant naar voren dat directeur Van de Velden meerdere keren persoonlijk heeft ingegrepen om Tata Steel uit de wind te houden. Hij liet Tata Steel schrappen als mogelijke oorzaak van het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk.

Onafhankelijkheid

"GGD Kennemerland heeft zorgvuldigheid en onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan", stelt Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland in een schriftelijke verklaring die gisteravond is gepubliceerd. "Het is van het grootste belang dat de onderzoeken en rapporten onafhankelijk, wetenschappelijk onderbouwd en objectief zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'GGD-directeur liet naam Tata Steel schrappen uit rapport over longkanker'

Ze wijst erop dat de bewoners ervan op aan moeten kunnen dat de gezondheidsdienst altijd in hun belang handelt.

In plaatsen als Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk hebben inwoners al lang last van de schadelijke industriële uitstoot en lozingen door Tata Steel. Ze maken zich al lange tijd zeer grote zorgen over de toename van het aantal gevallen van kanker, en die zorgen noemt Schuurmans in de verklaring 'terecht'. 

Zo snel mogelijk

Het is nog niet bekend wie het externe onderzoek gaat uitvoeren, maar de veiligheidsregio wil dat dit 'zo snel mogelijk' begint. Van de Velden zal de de medewerkers van dit externe onderzoek niet aansturen: die taak ligt bij Frans Schippers, de directeur van Veiligheidsregio Kennemerland.

Wat ontdekte de krant?

Het Noordhollands Dagblad zegt 345 pagina's aan e-mails en Whatsapp-berichten van GGD-medewerkers te hebben ingezien. Ook vroeg de krant alle 31 conceptversies op van het rapport over het voorkomen van kanker in Kennemerland, dat een jaar geleden verscheen.

Dat rapport vermeldt 25 procent méér gevallen van longkanker in die regio dan het landelijk gemiddelde. Maar uit gegevens over het aantal longkankerpatiënten per postcode bleek eerder al dat er in wijken van omliggende plaatsen tot 51 procent meer gevallen van longkanker zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore