Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven legt beslag op de bankrekening van drie complotdenkers

05 juli 2021 16:10 Aangepast: 05 juli 2021 16:29
Bewoners van Bodegraven kijken naar bloemen die door complotdenkers zijn achtergelaten op een begraafplaats. Beeld © ANP

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft beslag laten leggen op de bankrekeningen van drie personen die bekend staan als complotdenkers. Afgelopen vrijdag bepaalde de rechtbank al dat het drietal per direct moest stoppen met het delen van belastende verhalen over de gemeente.

De gemeente laat weten dat ze de geleden schade gaan verhalen op de drie betrokkenen. De beslaglegging op de bankrekeningen staat volgens een woordvoerder van de gemeente los van de vraag of de belastende verhalen van internet zijn of worden gehaald. Dat is volgens hem nog niet gebeurd.

Grote onrust

In Bodegraven ontstond de afgelopen maanden grote onrust door de verhalen die de drie verspreidden. Volgens de complotdenkers Micha K., Joost K. en Wouter R. is er een 'satanistisch pedonetwerk' actief in Bodegraven, dat 'rituele kindermoorden' zou plegen.

De rechter oordeelde afgelopen vrijdag dat er geen enkel objectief bewijs voor de beweringen van de mannen. De drie mannen moesten per direct stoppen met hun acties en de al gepubliceerde verhalen van het internet moeten verwijderen. Als zij dat niet doen moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden vastgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD doet aangifte tegen complotdenkers die medewerkers bedreigen

Vorige maand werd Wouter R. al veroordeeld tot een celstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verspreiden van opruiende en bedreigende filmpjes. Daarnaast deed de GGD vorige week aangifte tegen de complotdenkers, omdat er in een chatgroep die zij hebben opgezet namen worden gedeeld van GGD-medewerkers. In de appgroep wordt opgeroepen te 'jagen' op de medewerkers, en ze 'van de straat te ruimen'.

De theorieën van de complotdenkers lijken verband te houden met de QAnon-complottheorie. Volgens die theorie zou een onzichtbare groep met satanistische ideeën de touwtjes in handen hebben. Hoe die theorie ontstond, zie je in deze video:

Video uit oktober 2020. Correspondent Erik Mouthaan legt uit hoe QAnon is ontstaan en hoe de complottheorie steeds machtiger wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore