Ga naar de inhoud
Deltavariant

Ook coronaclusters op feestjes Den Haag en Maastricht

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Sinds de maatregelen versoepeld zijn, duiken er steeds vaker clusters met coronabesmettingen op. Zo zijn er, na Enschede, nu ook clusters opgedoken onder studenten in Den Haag en bij horecazaken in Maastricht.

De deltavariant rukt op, en is besmettelijker dan de coronavarianten die we daarvoor kenden. Vorige week kwam de Enschedese nachtclub Aspen Valley in het nieuws. Van de ongeveer 600 feestgangers die er op 26 juni waren, blijken er inmiddels 180 corona opgelopen te hebben. 

Eerder riep de GGD Twente bezoekers op zich te laten testen. Hoeveel van de bezoekers zich opnieuw hebben laten testen, weet de GGD niet. "Maar veel jongeren hebben gehoor gegeven aan onze oproep".

Negatieve testuitslag

Jongeren moesten bij de ingang een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs laten zien. Hoe het kon gebeuren dat ondanks deze maatregelen toch zoveel jongeren besmet zijn geraakt, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen.

Han was bij het feestje en vertelt erover in deze video:

Han loopt corona op bij eerste feestje na lockdown: 'Je waant je veilig'

01:47
Han loopt corona op bij eerste feestje na lockdown: "Je waant je veilig."

Ook blijkt er na feestje van studentvereniging La Confrérie, die verbonden is aan de Hotelschool in Den Haag, een cluster van besmettingen te zijn ontstaan. De GGD Haaglanden is bekend met dit coronacluster en heeft op dit moment 10 meldingen binnen. Of er nog nieuwe meldingen gaan binnenkomen, kan de GGD Haaglanden niet voorspellen.

"Met gepaste voorbereiding hebben wij onze sociëteit op 30 juni en 1 juli geopend", laat het bestuur van La Confrérie desgevraagd weten. "Wij hebben de regels standvastig nageleefd en zijn alert geweest op pogingen tot fraude. Zo hebben wij iedere student die geen geldige QR-code had toegang geweigerd, zonder uitzonderingen. Het betreurt ons om te zien dat ons strakke deurbeleid deze uitbraak niet heeft kunnen voorkomen."  

1Limburg meldt dat vier horecazaken in de Maastrichtse binnenstad gesloten zijn vanwege een golf aan coronabesmettingen onder het personeel.
De cafés In de Karkol en De Bòbbel houden net als De Comedie en OLV2 de deuren dicht.

Enschedese club blijft dicht

Discotheek Aspen Valley in Enschede heeft inmiddels laten weten aan het ANP dat de club juist extra voorzorgsmaatregelen heeft genomen op 26 juni. De uitbater van de uitgaansgelegenheid in Enschede zegt in een verklaring dat de documenten van bezoekers dubbel werden gecheckt en het personeel twee keer per week werd getest.

De discotheek blijft dicht totdat er meer duidelijkheid is over de coronabesmettingen, aldus de uitbater.
 

Deltavariant
Lees ook:
Deltavariant rukt op onder onbeschermde jongeren: 'Maatregelen op de loer'

Sinds 26 juni zijn maatregelen voor de horeca verder versoepeld. Cafés en restaurants zijn weer open op hun oude openingstijden en mogen zoveel gasten ontvangen als ze willen. "Ze mogen hun zaak vullen op anderhalve meter", zei Rutte erover. Op de terrassen mogen ook spatschermen tussen de tafels worden gezet. Ze mogen ook kiezen om mensen alleen met toegangsbewijs toe te laten. Dan vervalt de anderhalve meter.

Nachclubs, waar anderhalve meter afstand niet mogelijk is, zijn onder die voorwaarde ook open.