'Klachten helaas terecht'

Amsterdamse wethouder Ivens treedt af om overschrijdend gedrag

05 juli 2021 14:44 Aangepast: 05 juli 2021 14:45
Laurens Ivens. Beeld © ANP

De Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens treedt per direct af. De reden: verbaal grensoverschrijdend gedrag.

Ivens heeft zijn ontslag aangeboden als wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte, Groen, Reiniging en Dierenwelzijn. In een brief aan de gemeenteraad biecht hij op dat hij grensoverschrijdende opmerkingen heeft gemaakt in de richting van vrouwelijke medewerkers.

Daarmee heeft hij naar eigen zeggen gehandeld in strijd met de richtlijnen voor integer bestuur, meldt de gemeente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topturnsters melden nog steeds grensoverschrijdend gedrag

Volgens het Parool werd Ivens in 2019 al eens door burgemeester Femke Halsema aangesproken op zijn gedrag. Er waren toen al klachten over 'ongepaste communicatie'. Vorig jaar waren er nog vijf van dat soort meldingen.

In zijn afscheidsbrief schrijft Ivens: "Ik ben hier ontzettend van geschrokken omdat ik me daar op het moment zelf niet van bewust ben geweest. Achteraf moet ik wel constateren dat deze klachten helaas terecht zijn."

Onwerkbaar

"De klachten hebben in alle gevallen geen betrekking op fysiek contact, maar betreffen opmerkingen die overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend zijn ervaren", zegt hij zelf.

Ivens schrijft dat in zijn dagelijks werk met enkele ambtenaren een onwerkbare situatie is ontstaan. "Op basis waarvan ik niet langer kan en wil aanblijven als wethouder." Laurens Ivens was de eerste SP'er die wethouder werd in Amsterdam, in 2014. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SGP-wethouder: 'In het huwelijk volgt de vrouw haar man, maar in de politiek niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore