Administratieve fout

Dressuurruiter Van Liere kan definitief niet met toppaard Hermès naar Olympische Spelen

05 juli 2021 14:13 Aangepast: 05 juli 2021 14:32
Dinja van Liere op Hermès tijdens het NK dressuur vorige maand. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Dressuurruiter Dinja van Liere kan definitief niet meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio met haar toppaard Hermès. Er is een administratieve fout gemaakt, en de internationale paardensportbond die erover gaat, weigert om die fout te herstellen.

Van Liere laat aan RTL Nieuws weten kapot te zijn van deze beslissing. "Het is gewoon een droom om naar de Olympische Spelen te gaan. Daar heb ik alles voor gegeven en alles voor gedaan, en dan wordt het op zo’n manier van je af gepakt. Ik kan er gewoon niet bij hoe oneerlijk dit in elkaar zit."

Voor de Olympische Spelen moeten paard en ruiter dezelfde nationaliteit hebben. Maar de internationale overkoepelende hippische organisatie, de FEI, heeft het paard van Van Liere bestempeld als Duits. Terwijl toppaard Hermès altijd de Nederlandse nationaliteit heeft gehad. RTL Nieuws sprak de dressuurruiter gisteren over haar Olympische droom die door deze fout niet kan uitkomen:

Geen spoedprocedure, dus geen Spelen

De enige mogelijkheid om de administratieve fout terug te draaien, is met een spoedprocedure bij het internationale sporttribunaal CAS. Deze procedure werd gisteren door De Nederlandse hippische bond KNHS aangevraagd, maar het verzoek is afgewezen. Door deze fout kan Van Liere dus niet met Hermès naar Tokio.

Gisteravond liet Van Liere al weten dat er wel een andere oplossing is. Ze zou met haar tweede paard naar Tokio kunnen als reserve van het Nederlandse dressuurteam. Hoe het team van bondscoach Alex van Silfhout er nu exact uit komt te zien wordt later bekend gemaakt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore