Eet andere bijen

Aziatische hoornaar duikt vaker op in Nederland: 17 nesten gevonden

05 juli 2021 12:33 Aangepast: 05 juli 2021 15:50
Een opgezette Aziatische hoornaar in museum Naturalis. Beeld © ANP

De Aziatische hoornaar, een groot soort wesp, breidt zich uit over Nederland. In 2017 dook in Zeeland de eerste Aziatische hoornaar op, maar vorige zomer is de wesp al op 26 plekken gezien. Er zijn toen zeventien nesten gevonden. De hoornaar is niet gevaarlijk voor mensen, maar eet wel andere bijen op.

Reden voor EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om de hulp van het publiek in te roepen bij het opsporen van nesten van het dier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campagne nodig: zo herken je de Aziatische hoornaar

Een steek van een Aziatische hoornaar is voor mensen niet gevaarlijker dan andere wespensteken, maar toch staat het dier op de Europese lijst van ongewenste soorten. Omdat hij honingbijen en andere wilde bijensoorten eet. 

Razendsnelle verspreiding

Het dier kwam tot voor kort in Europa niet voor maar is per ongeluk in Frankrijk terechtgekomen. Vanuit dat land heeft de hoornaar zich razendsnel verspreid. Nesten van de Aziatische hoornaar worden in Nederland direct vernietigd om te voorkomen dat het dier zich in grote aantallen vestigt. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de provincies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame vondst: nest Aziatische hoornaar ontdekt en vernietigd in Sluis

EIS en de NVWA geven daarom tips hoe de Aziatische hoornaar te herkennen is. Een hoornaar blijft bijvoorbeeld altijd dicht bij het nest.

Meldingen met foto's kunnen doorgegeven worden. Als vaststaat dat er een Aziatische hoornaar rondvliegt, komen deskundigen om de dieren te bestrijden en het nest weg te halen.

Een paar jaar geleden kwam de Aziatische hoornaar ook naar Nederland: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore