Protestactie buurtbewoners

Ruim 50 gemeenten krijgen klachten over geluidsoverlast door motoren

03 juli 2021 18:14 Aangepast: 03 juli 2021 19:34
Motorrijders toeren op de dijken in het voorjaar van 2020. Beeld © ANP Foto/Rias Immink

Nu het weer beter wordt, stappen steeds meer mensen op de motor. En dat zorgt voor overlast. Ruim 50 gemeenten geven aan klachten te krijgen over geluidsoverlast door motoren.

Op dit moment hebben bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland een motorrijbewijs. Dat aantal stijgt ieder jaar weer. In 2014 hadden nog zo'n 1.409.962 mensen een motorrijbewijs, inmiddels is dat in zeven jaar tijd met 90.000 toegenomen. Vooral mensen tussen de 40 en 50 jaar oud hebben een motorrijbewijs.

'Lawaai maakt mensen ziek'

Gemeenten door het hele land worstelen met de geluidsoverlast die deze motoren veroorzaken. 

Een spanddoek in het Limburgse Mheer. Een spanddoek in het Limburgse Mheer.

In het dorp Mheer, middenin het Limburgse heuvelland, wordt met spandoeken aandacht gevraagd voor het probleem. "Lawaai maakt mensen ziek. Degenen die maandagochtend weer naar hun werk moeten, hebben die zondag als enige dag om tot rust te komen om de batterij op te laden. En die worden dan geterroriseerd door duizenden brullende motoren", zegt een buurtbewoner. 

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wordt in het weekend een dijk afgesloten voor motorrijders. Die proef loopt tot oktober, daarna wordt gekeken of de maatregelen effect heeft gehad. 

Een motorrijdersactiegroep is op hun beurt een campagne begonnen: Te Luid Is Uit. Ze hopen op meer bewustwording bij de kleine groep die in hun ogen de echte overlast veroorzaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Motorrijders opgepakt die dollemansrit over A16 filmden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore