Ga naar de inhoud
Hoge Raad

Opnieuw een uitspraak in de zaak-Wilders: 'Hij zal niet stoppen'

Geert Wilders Beeld © ANP

Vanmiddag doet de Hoge Raad uitspraak in de zaak van Geert Wilders. Hij werd al twee keer veroordeeld voor groepsbelediging, maar zocht het telkens hogerop. Hoe het ook alweer zat? We leggen het uit aan de hand van vijf vragen.

De zaak-Wilders gaat over de omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraak die Wilders deed tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. De verwachting is dat zowel Wilders als zijn advocaten vandaag niet aanwezig zullen zijn bij de uitspraak.

1. Wilders is toch al veroordeeld?

Dat klopt, de rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het Openbaar Ministerie als de politicus ging daarop in hoger beroep.

In dit hoger beroep werd de politicus door het gerechtshof opnieuw veroordeeld voor groepsbelediging, maar vrijgesproken van het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg opnieuw geen straf opgelegd. Ook daar legde Wilders zich niet bij neer. Daarom is er vandaag weer een uitspraak, deze keer van de Hoge Raad.

Bekijk ook: dit is waar Wilders voor werd veroordeeld

00:25
In 2014 vroeg Wilders aan zijn partijgenoten of zij meer of minder Marokkanen in Nederland zouden willen, waarop het publiek scandeerde: 'minder, minder'. Het leverde Wilders een veroordeling op.

2. Geen straf, waarom dan toch naar de Hoge Raad?

Direct na de uitspraak van het gerechtshof liet Wilders weten het hogerop te zoeken: hij ging in cassatie bij de Hoge Raad.

"Nederland is een corrupt land geworden", zei PVV'er Geert Wilders direct na afloop. "Juich niet te vroeg. Ik zal altijd doorgaan, ik zal altijd de waarheid blijven spreken, wat de consequenties ook zijn", vervolgde hij strijdvaardig. "Dit zal mij en de PVV alleen maar sterker maken." Volgens Wilders had de rechter de vrijheid van meningsuiting 'bij het grofvuil gezet'.

"Wilders gaat door omdat hij vindt dat een politicus mag zeggen wat hij wil", zegt verslaggever Rik Konijnenbelt, die de zaak volgt. "Hij vindt dat door die eerdere veroordelingen rechters hem het zwijgen opleggen. Het is echt een principekwestie."

Zij
Lees ook:
Zij deden aangifte tegen Wilders: 'Uitspraak voelt nog steeds als stomp in maag'

3. Wat houdt deze uitspraak van de Hoge Raad in?

De Hoge Raad is de hoogste rechter van Nederland. Eigenlijk heten de rechters van de Hoge Raad 'raadsheren', ongeacht of het mannen of vrouwen zijn.

Als deze raadsheren een zaak beoordelen wordt er, in tegenstelling tot bij een hoger beroep, niet meer inhoudelijk naar de feiten gekeken. Het gaat dan puur om de manier waarop het gerechtshof de zaak heeft behandeld en of hierbij de juiste procedures zijn gevolgd.

4. Wat is de verwachting van de uitspraak?

Op 18 mei dit jaar adviseerde het OM de Hoge Raad om de veroordeling van het gerechtshof te handhaven. Het hof zou juist hebben gehandeld en dus zou de uitspraak kunnen blijven staan.

"Het is heel gebruikelijk dat de Hoge Raad dit advies van het OM volgt. Het zou heel ongebruikelijk zijn als hier van wordt afgeweken", zegt Konijnenbelt. Dat zou betekenen dat er ook vandaag niets verandert aan de eerdere uitspraken en dat Wilders dus opnieuw veroordeeld wordt voor groepsbelediging.

Advies
Lees ook:
Advies in Wilders-proces: laat veroordeling wegens groepsbelediging in stand

5. Hoe gaat het hierna verder?

Een uitspraak van de Hoge Raad is eigenlijk het eindstation wat betreft mogelijkheden in een rechtszaak. Je kunt na zo'n uitspraak niet nog een keer in beroep in Nederland.

Het enige dat hierna nog zou kunnen, is de zaak indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hier kunnen burgers een klacht indienen tegen een staat als zij vinden dat de staat hun mensenrechten heeft geschonden.

"Als Wilders zijn gelijk niet krijgt vandaag, gaat hij dit zeker doen. Hij zal doorgaan tot aan de laatste instantie waar hij zijn gelijk kan halen", zegt Konijnenbelt.

Tien
Lees ook:
Tien jaar cel voor man die aanslag op Wilders voorbereidde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore