Ga naar de inhoud
Steekproef

Tieners en hun ouders willen vaccin vooral om van maatregelen af te zijn

Wachtrij bij de Jaarbeurs in Utrecht voor vaccinatie met het Janssen-vaccin, 25 juni 2021. Beeld © ANP

Twee op de drie ouders met kinderen tussen de 12 en 17 jaar willen dat hun kind zich laat vaccineren en hun kinderen zelf willen dat ook. De voornaamste reden is niet het gevaar van het coronavirus, maar de maatregelen.

Dat blijkt uit een steekproef onder meer dan 400 ouders, uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insight in opdracht van RTL Nieuws. 

Gedoe

Als voornaamste reden om te vaccineren geven ouders aan dat zij en hun kinderen van al het gedoe met quarantaines en testen af willen zijn. Pas daarna komen redenen als het beschermen van de eigen gezondheid, of die van familie en vrienden. Ouders willen dat hun kind 'weer gewoon kan leven'.

Gezondheidsraad:
Lees ook:
Gezondheidsraad: vaccineer alle tieners van 12 tot en met 17 jaar

Toch is de groep die niet kiest voor een vaccin nog steeds aanzienlijk. De belangrijkste redenen om niet te vaccineren zijn de angst voor bijwerkingen of de vraag wat er nog allemaal niet bekend is over het vaccin.  

De vragen zijn gesteld aan de ouders en gaan zowel over wat de ouder zelf wil als over wat de ouder denkt wat de wens van zijn of haar kind is. 86 procent van de ouders zegt dat ze op één lijn zitten met de wens van hun kinderen. Slechts 6 procent geeft aan dat zij er anders over denken dan hun kinderen. 

Verantwoording onderzoek DVJ Insights

De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit ruim 400 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten.

Er is daarnaast gebruik gemaakt van een representatieve steekproef op geslacht, leeftijd, provincie en opleiding.

Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van ouders van kinderen tussen 12-17 jaar en de mening van hun kinderen, zoals deze was op het moment van meten.

Lees hier alle vragen en antwoorden

Vanaf 12 jaar

Deze week werd besloten dat ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar zich kunnen laten vaccineren als ze dat willen.  

De Gezondheidsraad erkende daarbij weliswaar dat kinderen zelf meestal niet heel erg ziek worden van een coronabesmetting, maar dat ze wel een grote rol kunnen spelen in het beschermen van de hele samenleving. Bovendien zijn de bijwerkingen van het vaccin minimaal, legt kinderarts Károly Illy uit in deze video:

Coronavaccin voor tieners: veilig en met minimale bijwerkingen

02:17