Ga naar de inhoud
Fout vlees

Slachthuis in Epe moet voorlopig dicht vanwege dierenmishandeling

Op undercoverbeelden was te zien hoe varkens werden mishandeld.

Slachthuis Gosschalk in Epe moet voorlopig dicht vanwege dierenmishandelingen die in het slachthuis gefilmd werden. Op die beelden, door RTL Nieuws gepubliceerd, is te zien hoe varkens en koeien worden mishandeld, geslagen en opgejaagd met electroshocks.

Toezichthouder NVWA heeft een deel van de beelden geanalyseerd en daarbij overtredingen geconstateerd. Sindsdien hebben inspecteurs ter plaatse vastgesteld dat bij de slachterij nog meer mis is met het dierenwelzijn. Daarop is besloten per direct de erkenning van het slachthuis te schorsen. 

Ook strafrechtelijke vervolging naar aanleiding van de 'gruwelijke' beelden is nog altijd 'nadrukkelijk in beeld', zegt minister Schouten van Landbouw en Voedselkwaliteit. 

Onbepaalde tijd dicht

Vandaag mocht het werk nog worden afgemaakt, vervolgens ging het bedrijf voor onbepaalde tijd dicht.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw schokkende beelden slachthuis: varkens en koeien krijgen klappen en stroomstoten

Gosschalk moet eerst met een gedegen plan van aanpak komen om te zorgen dat dieren er voortaan wel fatsoenlijk worden behandeld voordat zij worden gedood.

20 dagen Undercover

De beelden werden gemaakt door een medewerker van Varkens in Nood, die 20 dagen lang undercover in het slachthuis werkte en filmde met een verborgen camera. 

De beelden zijn eind vorig jaar gemaakt bij slachterij Gosschalk, één van de grotere slachthuizen van Nederland. Elke dag worden hier tot vijfduizend varkens en tot zo'n zeshonderd runderen geslacht.

RTL Nieuws heeft alle beelden uit het slachthuis in bezit en heeft vastgesteld dat ze echt zijn. Bekijk de video hier:

Undercover-medewerker filmt dierenleed slachthuis: 'Slapeloze nachten'

02:24
Volgens de activist, die undercover ging, zijn dit soort misstanden een dagelijkse realiteit.

De NVWA kondigde vervolgens aan extra inspecteurs en camera's in te zetten bij het bedrijf. Ook mocht het bedrijf niet langer met levende dieren omgaan, zonder de aanwezigheid van een NVWA-dierenarts. 

Voorlopig dicht

Maar de toezichthouder heeft nu besloten dat het bedrijf vanaf morgen voorlopig helemaal dicht moet.

Verschillende bedrijven zetten de inkoop van vlees bij de slachterij direct stop nadat de beelden werden gepubliceerd, waaronder McDonalds en supermarktketen Boni. Vandaag maakte ook AH bekend geen zaken meer te doen met Gosschalk.

Hamburgerketen
Lees terug:
Hamburgerketen en boeren lopen weg bij slachthuis Gosschalk

Op de beelden is te zien dat er geweld wordt gebruikt bij de aanvoer van de dieren naar de slachtplek. Zo worden varkens door slachthuismedewerkers langdurig met peddels hard op kop en rug geslagen. Zo'n peddel heeft een platte kant, maar ook een scherpe zijkant waarmee op de dieren wordt ingeslagen. Dat is extra pijnlijk.

5000 volt

Een kreupel varken wordt aan een oor door het slachthuis getrokken. En koeien krijgen herhaaldelijk pijnlijke stroomstoten van 5000 volt toegediend. De wet schrijft voor dat zo'n schok alleen mag worden toegediend als een dier weigert te lopen, en niet meerdere keren achter elkaar.

Maar op de undercoverbeelden is te zien dat het apparaat veel vaker wordt gebruikt en ook kort na elkaar bij hetzelfde dier. Het apparaat wordt zelfs op de kop van een koe gezet die niet overeind kan komen. Dit is niet toegestaan.

Waarom
Lees ook:
Waarom gaat het in slachthuizen steeds weer mis? Maatregelen vaak onhaalbaar