Antibacteriële verbandkleding

Erasmus MC zoekt patiënten voor onderzoek naar anti-eczeempyjama

02 juli 2021 14:50 Aangepast: 02 juli 2021 17:30
Het Erasmus MC Beeld © ANP

Dermatologen van het Erasmus MC in Rotterdam zoeken patiënten voor een studie om uit te vinden of een soort 'antibacteriële pyjama' helpt tegen eczeem. De pyjama werd in 2015, tot verdriet van de patiënten en hun behandelaars, uit het basispakket gehaald.

De antibacteriële verbandkleding, die eruitziet als een pyjama, werd op dat moment al enige jaren voorgeschreven. Maar het Zorginstituut Nederland, dat hierover gaat, stelde in 2015 vast dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om te concluderen dat de kleding (kosten per set: ongeveer 600 euro) echt werkt. Daarop werd de kleding uit het basispakket geschrapt.

"Tot groot verdriet van duizenden patiënten en hun dermatologen", zegt het Erasmus op zijn site. Volgens het ziekenhuis zijn er wel dergelijk aanwijzingen dat de bacteriedodende kleding bijdraagt aan een milder verloop van eczeem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arthur (14) heeft eczeem: 'Als ik iets saai vind, ga ik krabben'

"We weten al langer dat mensen met eczeem afwijkende bacteriën op hun huid hebben", legt studiecoördinator en arts-onderzoeker Aviël Ragamin uit in het bericht van Erasmus MC. Hij leidt het onderzoek samen met kinderdermatoloog en hoogleraar Suzanne Pasmans. In totaal werken vijf ziekenhuizen aan het onderzoek mee.

Minder heftig en minder vaak

De antibacteriële verbandkleding pakt die afwijkende bacteriën aan, waardoor het eczeem mogelijk minder heftig de kop opsteekt. Minder vaak ook, denken de onderzoekers. "Patiënten hoeven daardoor misschien minder vaak te smeren met hormoonzalven, terwijl hun eczeemklachten onder controle blijven."

Nu zoeken de dermatologen van het Rotterdamse ziekenhuis dus eczeempatiënten voor een nieuwe studie naar de antibacteriële pyjama. De kleding gaat een jaar mee en kan ongeveer 150 keer worden gewassen. Deelnemers krijgen allemaal drie sets. Ze moeten die kleding een jaar lang bij voorkeur elke nacht dragen.

Wordt vastgesteld dat deze kleding écht helpt, dan staat de deur naar vergoeding via het basispakket weer open.

Bekijk ook: Arts Evangeline wil gekmakend eczeem de wereld uit helpen

Eczeem: steeds meer mensen lijden aan de gekmakende jeukende rode vlekken. De afgelopen jaren kwamen er 350.000 patiënten bij. Evangeline heeft het al haar hele leven en werd arts om de huidziekte de wereld uit te helpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore