139.000 afspraken

Dit weekend weer festivals: lang in de rij voor een toegangstest

02 juli 2021 13:34 Aangepast: 02 juli 2021 15:38
Archieffoto. Mensen wachten bij een testlocatie in Amsterdam Beeld © ANP

Het weekend staat weer voor de deur, en ook bij de teststraten van Testen voor Toegang is dat te merken. Bij veel locaties staan lange rijen. Volgens de organisatie zijn er voor vandaag 139.000 testafspraken gemaakt.

Dit weekend mogen er voor het eerst weer festivals worden gehouden, waar maximaal 25.000 bezoekers welkom zijn. Al die bezoekers moeten dan wel een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien.

En daarom staan er honderden mensen in de rij bij veel locaties van Testen voor Toegang. Op sociale media worden foto's en filmpjes van de rijen gedeeld, zoals hier in Breda:

In die stad wordt dit weekend het festival Ploegendienst georganiseerd, waar 10.000 bezoekers verwacht worden. Ook in Venlo, waar het festival Stereo Sunday wordt gehouden, en in de regio Amsterdam zijn veel afspraken gemaakt, zegt Open Nederland, de stichting achter Testen voor Toegang. 

En ook in andere steden zijn lange rijen te zien, zoals in Den Haag:

Afgelopen weekend waren er flinke problemen bij Testen voor Toegang: door IT-problemen ontstonden lange rijen, en kreeg niet iedereen op tijd de uitslag van zijn test. Sommige feestgangers zagen daardoor hun eerste keer uitgaan sinds de lockdown in het water vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Uitgaanspubliek 'gefrustreerd' om uitblijven uitslag toegangstest

Die IT-problemen zijn inmiddels opgelost, zegt een woordvoerder van Open Nederland. "Alle systemen draaien goed, en bij de meeste testlocaties in het land loopt alles goed door. Wel zien wij dat de wachtrijen oplopen bij enkele locaties waar veel afspraken zijn. Wij zijn met de testaanbieders daar in gesprek om te bespreken hoe dit kan worden bespoedigd." 

Personeelstekort

Bij een aantal locaties lopen de wachttijden op door een 'onverwacht personeelstekort' bij de testaanbieder, zegt de woordvoerder.

Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet de capaciteit en bereikbaarheid van de toegangstesten verbeterd worden. De organisatie is bang dat nachtclubs en cafés bezoekers mislopen, omdat mensen geen zin hebben om lang in de rij te staan. Ook vreest KHN dat er problemen ontstaan door mensen die zonder test naar binnen willen.

Dankzij toegangstesten moet het weer mogelijk zijn om veilig uit te gaan. Sinds vorig weekend mogen de clubs en kroegen weer open, en dit weekend komen daar dus ook festivals bij.

Maar een garantie bieden de toegangstesten niet: in Enschede ontstond een coronauitbraak in een discotheek. Dat zie je in deze video:

Hoewel alle bezoekers vooraf negatief hadden getest, is er nu toch een coronacluster vastgesteld in discotheek Aspen Valley.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore