Ga naar de inhoud
Corona-update: stel je vraag

Hebben jongeren meer last van bijwerkingen van een coronavaccin?

De een heeft na een coronavaccinatie alleen een beetje last van de prikplek zelf, de ander ligt met hoge koorts op bed. Hoe kan dat? Hebben jongeren meer last van bijwerkingen van het coronavaccin dan ouderen? En ben je beter beschermd tegen corona als je juist meer last van bijwerkingen hebt?

In totaal zijn er in ons land nu al ruim 16 miljoen prikken gezet. Volgens bijwerkingencentrum Lareb rapporteren met name vrouwen en jongeren relatief vaker bijwerkingen. 

Meer last van hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid

Uit het onderzoek blijkt dat vooral hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid vaker genoemd worden naarmate de leeftijd van de gevaccineerde lager is. Dit geldt voor alle vaccins. 

Volgens Lareb is dit te verklaren omdat bij ouderen het immuunsysteem misschien minder reageert. Bij jongeren reageert het immuunsysteem juist sterker waardoor ze ook sneller last krijgen van typische vaccinatiebijwerkingen als koorts en spierpijn. 

Ook vrouwen hebben vaker last van bijwerkingen, al kan het Lareb daar niet zo goed een verklaring voor geven. Vrouwen hebben vaak ook meer last van bijwerkingen bij andere geneesmiddelen. 

"Waarom sommige mensen heftiger reageren op het coronavaccin dan anderen, weten we eigenlijk niet zo goed", zegt vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen.

Krijg
Met mRNA-vaccin meer last na tweede prik
Krijg je heftigere bijwerkingen na je tweede prik dan bij de eerste?

Betekent dat dan ook: hoe meer last, hoe hoger je immuniteit? "Nee, dat kun je niet zeggen", legt Huckriede uit. Uit studies blijkt dat het Pfizer-vaccin een bescherming geeft van 95 procent. Lang niet al die mensen hebben last van bijwerkingen gehad. 

Over het algemeen zijn bijwerkingen juist een heel goed teken. "Het is een teken dat je immuunsysteem aan het werk is en het dus goed doet." 

Meestal komen de klachten enkele uren na het zetten en verdwijnen ze weer binnen een dag of twee. Incidenteel zijn er ook mensen die er wat langer last van hebben.   

Meest voorkomende bijwerkingen

Naast hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen volgens het Lareb: vermoeidheid, koorts, niet lekker voelen, gewrichtspijn, rillingen en pijn en/of zwelling op de prikplek.

In totaal ontving het Lareb 175 meldingen met klachten die passen bij een heftige allergische reactie op een van de vier vaccins. 

"Een zwelling in de hals of de oksel kan goed te verklaren zijn door de lymfeklieren die sterk reageren op het vaccin. En dat is op zich weer een goed teken van het immuunsysteem", legt Huckriede uit.  

Toch was Huckriede ook verrast door sommige bijwerkingen die ze voorbij zag komen. "Maar dat is niet helemaal gek. We vaccineren zoveel mensen dat we nu ook sneller dingen zien die we eerder misschien niet opgemerkt hadden. Al is het soms de vraag of het ook echt een bijwerking van het vaccin is." 

Aanleg voor je reactie

Als je al heftig reageert op een coronavaccin, betekent dit dan ook dat je misschien een ernstiger ziekteverloop gehad zou hebben met corona zonder het vaccin?

"Dat is moeilijk in te schatten. En dat kunnen we ook lastig onderzoeken. Maar ik denk wel dat er een soort aanleg is in hoe je over het algemeen reageert op infecties of vaccinaties", denkt Huckriede. 

Ernstige bijwerking

Bij het Lareb zijn er ook tien meldingen van een hartontsteking (myocarditis) en 22 van een ontsteking van het hartzakje (pericarditis) bekend. Het betreft dertien meldingen op het Pfizer/BioNTech vaccin, zeven op het AstraZeneca vaccin, acht op het Moderna vaccin en drie op het Janssen vaccin. 

Het is volgens het Lareb niet duidelijk of al deze gevallen ook door het vaccin komen. Anke Huckriede, vaccinoloog bij het UMCG: "We weten dat jonge mannen sowieso een verhoogd risico hebben op een hartontsteking of ontsteking van het hartzakje. Het kan zijn dat, nu alles onder een loep ligt, zoiets ook sneller naar boven komt."