Ga naar de inhoud
Bodegraven

Rechtbank: complotdenkers mogen theorie over kindermoorden niet meer delen

Bewoners van Bodegraven kijken naar bloemen die door complotdenkers zijn achtergelaten op een begraafplaats. Beeld © ANP

Drie complotdenkers moeten ophouden met het delen van belastende verhalen over de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten, naar aanleiding van een kort geding dat werd aangespannen door de gemeente. De gemeente beschuldigde de complotdenkers van aanhoudende 'internetterreur en internethaat'.

In Bodegraven ontstond de afgelopen maanden grote onrust door de verhalen die de drie verspreidden. Volgens de complotdenkers Micha K., Joost K. en Wouter R. is er een 'satanistisch pedonetwerk' actief in Bodegraven, dat 'rituele kindermoorden' zou plegen.

Volgens de rechter is er geen enkel objectief bewijs voor de beweringen van de mannen.

De rechter oordeelt in het vonnis dat de drie mannen direct moeten stoppen met hun acties en de al gepubliceerde verhalen van het internet moeten verwijderen. Als zij dat niet doen moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden vastgezet.

Tientallen mensen naar begraafplaats

Begin dit jaar kwamen er tientallen mensen naar een begraafplaats in het dorp, waar bloemen en actiebordjes op graven van overleden kinderen werden gelegd. De gemeente deed daarop aangifte. De burgemeester van Bodegraven noemde de actie 'verwerpelijk en zeer pijnlijk voor de nabestaanden'.

Bodegraven
Lees terug
Bodegraven doet aangifte tegen complotdenkers voor bezoedelen kindergraven

In de rechtbank noemde de burgemeester de verhalen van de drie 'een grote bij elkaar geraapte puinhoop'. De gedaagden kregen tijdens de behandeling van de zaak elk twintig minuten het woord, waarin zij soms schreeuwend hun theorieën uit de doeken deden.

Onder meer de burgemeester, de advocaat van de gemeente en RIVM-directeur Jaap van Dissel worden door complotdenkers beschuldigd. Die beschuldigen leidden ook tot doodsbedreigingen

Opruiende filmpjes

Vorige week werd Wouter R. al veroordeeld tot een celstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verspreiden van opruiende en bedreigende filmpjes.

Daarnaast deed de GGD gisteren aangifte tegen de complotdenkers, omdat er in een chatgroep die zij hebben opgezet namen worden gedeeld van GGD-medewerkers. In de appgroep wordt opgeroepen te 'jagen' op de medewerkers, en ze 'van de straat te ruimen'.

De theorieën van de complotdenkers lijken verband te houden met de QAnon-complottheorie. Volgens die theorie zou een onzichtbare groep met satanistische ideeën de touwtjes in handen hebben. Hoe die theorie ontstond, zie je in deze video:

Zo wordt QAnon steeds machtiger, tot in top Amerikaanse politiek

04:30
Video uit oktober 2020. Correspondent Erik Mouthaan legt uit hoe QAnon is ontstaan en hoe de complottheorie steeds machtiger wordt.