Oorlogsmisdaad

OM eist 27 jaar cel tegen Syrische vluchteling vanwege executie

02 juli 2021 11:28 Aangepast: 02 juli 2021 11:43
De Syrische Ahmad Al K. tijdens een vorige zitting. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de Syrische asielzoeker Ahmad Al K. 27 jaar de cel in gaat, vanwege zijn betrokkenheid bij de executie van een Syrische militair. Die eis werd vandaag uitgesproken in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Al K. wordt vervolgd voor een oorlogsmisdrijf, en voor deelname aan een terreurorganisatie.

Het is de eerste keer dat een Syrische vluchteling voor zo'n zwaar vergrijp voor de rechter staat, en de eis van het OM is dan ook flink. De 49-jarige Ahmad Al K. woont sinds 2014 in Nederland, en werd twee jaar geleden opgepakt in de Zeeuwse plaats Kapelle.

Al K. wordt ervan verdacht dat hij de leiding had bij de executie van een Syrische militair. Ook zou Al K. leiding hebben gegeven aan een brigade van de terreurgroep Jabhat al-Nusra.

Oorlogsmisdrijf

Bij die executie werd een gemartelde en ernstig gewonde Syrische militair doodgeschoten aan de oever van de rivier Eufraat. In een gruwelijke video, die na de executie op YouTube verscheen, is te zien hoe het slachtoffer met ontbloot bovenlijf naar de oever van de rivier werd geleid. Daar is 26 keer op hem geschoten, met een revolver en een Kalasjnikov.

Beeld uit de video die van de executie werd gemaakt. Beeld uit de video die van de executie werd gemaakt.

Volgens het OM blijkt uit de beelden dat Al K. zes keer op het slachtoffer heeft geschoten met de revolver, en hem in elk geval één keer heeft geraakt. Het vermoorden van een slachtoffer dat niet meer aan de strijd deelneemt, geldt als een oorlogsmisdrijf.

Er zijn verschillende video's gemaakt van de executie waar de betrokkenheid van Al K. blijkt, zegt het OM, dat de beelden uitgebreid liet analyseren. Zelf zegt Al K. dat hij onder druk van anderen zou hebben gehandeld, en dat hij opzettelijk misschoot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Syrische vluchteling voor Nederlandse rechter om oorlogsmisdrijf

Ahmad Al K. woonde in het Zeeuwse Kapelle met zijn vrouw en zeven kinderen. Buren van de Syriër reageerden geschokt op zijn aanhouding: in zijn buurt stond Al K. bekend als een vriendelijke, sociale buurman. Hij was lid van de lokale voetbalclub en het gezin bezocht diensten in de kerk. Ook werkte Al K. bij de buurtbus.

Hij kwam in beeld na een tip van de Duitse politie, die onderzoek deed naar andere leden van het bataljon van Al K. In dat onderzoek kwamen verschillende getuigen naar voren met verklaringen tegen Al K. Bij het onderzoek werd ook een nieuwe video van de executie gevonden, waarop volgens het OM duidelijk te zien is dat Al K. de leider was van de groep die de soldaat om het leven bracht

Groot onderzoek

De Nederlandse politie heeft flink ingezet op de vervolging van Al K.: in het onderzoek is onder meer gebruik gemaakt van een undercoveragent en afgetapte telefoongesprekken en er zijn tientallen Syrische getuigen verhoord. Eén van hen werd verhoord via WhatsApp.

Het is voor het eerst dat er in Nederland iemand terechtstaat voor een executie in Syrië. Op 16 juli doet de rechtbank uitspraak. RTL Nieuws-verslaggever Geert Gordijn was bij de rechtszaak aanwezig:

Bekijk ook: Tien jaar oorlog in Syrië: 'Geen eind in zicht'

Ruim een half miljoen doden, meer dan 10 miljoen vluchtelingen, een land dat in puin ligt. Het is de bittere optelsom van tien jaar oorlog in Syrië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore