Ga naar de inhoud
Unieke zaak

Syrische vluchteling voor Nederlandse rechter om oorlogsmisdrijf

De Syrische Ahmad Al K. tijdens een vorige zitting. Beeld © ANP

Een Syrische asielzoeker die jarenlang in het Zeeuwse Kapelle woonde, hoort vandaag wat voor straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem eist. De 49-jarige Ahmad Al K. wordt verdacht van een oorlogsmisdrijf: hij zou betrokken zijn geweest bij een executie. Nooit eerder verscheen een Syrische vluchteling voor zo'n zwaar vergrijp voor de Nederlandse rechter.

De Syrische Ahmad Al K. woont sinds 2014 in Nederland. Hij werd twee jaar geleden opgepakt in het Zeeuwse Kapelle omdat hij zou hebben deelgenomen aan de executie van een Syrische luitenant-kolonel in juli 2012.

Gruwelijke video

Het belangrijkste bewijsstuk voor Al K.'s rol in de executie is een gruwelijke video die negen minuten duurt en op YouTube verscheen. Op die video is te zien hoe het slachtoffer met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat (een belangrijke rivier in het Midden-Oosten) werd geleid. Daar is 26 keer op hem geschoten, met een revolver en een Kalasjnikov.

Voor
Lees ook:
Voor het eerst wereldwijd Syriër veroordeeld om rol burgeroorlog

Analyse beelden

Uit analyse van de beelden is volgens het OM gebleken dat Al K. in elk geval één keer raak heeft geschoten met de revolver. De verdachte zegt dat hij onder druk van anderen heeft meegedaan en dat hij het slachtoffer opzettelijk heeft gemist. 

De politie kwam de man op het spoor na binnengekomen informatie uit Duitsland. Verschillende getuigen hadden zich daar gemeld bij de politie. De man zou in Syrië hebben gestreden onder de naam Abu Khuder.

Hoge strafeis verwacht

De rechtbank Den Haag behandelt de zaak vandaag in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam. De verwachting is dat er een hoge straf geëist zal worden tegen Al K.

Het doodschieten van een slachtoffer dat niet meer aan de strijd deelneemt geldt als een oorlogsmisdrijf en is in strijd met het verdrag van Genève. Ook wordt de Syriër deelname aan een jihadistische terreurorganisatie verweten.

Vermoedelijke
Lees ook:
Vermoedelijke jihadcommandant verdacht van standrechtelijke executie in Syrië