Urgenda-vonnis

D66, PvdA en GroenLinks willen 'dit jaar zeker één kolencentrale sluiten'

02 juli 2021 03:52 Aangepast: 02 juli 2021 08:35
Een kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte. Beeld © ANP

Als het aan D66, PvdA en GroenLinks ligt, sluit er nog dit jaar zeker één Nederlandse kolencentrale. Dat is volgens de partijen nodig om te voldoen aan het zogeheten Urgenda-vonnis. "Als we willen dat we in de toekomst ook nog prettig op deze planeet kunnen wonen, moeten we nu actie ondernemen", zegt PvdA'er Joris Thijssen.

Naast de sluiting van zeker één kolencentrale willen de partijen nog voor de zomer andere concrete maatregelen horen waarmee de klimaatdoelen kunnen worden gehaald.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma maakte eind vorige al maand bekend naar de rechter te stappen omdat de overheid niet genoeg doet om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Uitstoot extra verminderen

"Terecht", vindt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. Maar wat hem betreft wordt een nieuwe rechtszaak overbodig en komt het kabinet met een concreet plan om de uitstoot al dit jaar met de benodigde 5 megaton extra te verminderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wiebes wil kolencentrales op een veel lager pitje zetten

"Nederland is een rechtsstaat", legt D66-Kamerlid Raoul Boucke uit. "Dus ook de overheid moet zich aan de wet houden." Daarmee kan wat hem betreft niet worden gewacht tot de formatie is afgerond en er een nieuw kabinet zit. "Want hoe langer we wachten met het maken van keuzes, hoe moeilijker en duurder het wordt om onze klimaatdoelen te halen."

Goed voor werknemers zorgen

Volgens PvdA'er Joris Thijssen ligt er 'een hele lijst aan concrete en haalbare maatregelen', zoals de sluiting van kolencentrales. Wel moet daarbij goed voor de werknemers worden gezorgd. Zij moeten ander werk krijgen of eerder met pensioen kunnen. "Dat is voor mij een harde eis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebruik steenkool bij stroomproductie neemt toe door aantrekkelijke prijs

Kolencentrales

Nederland telt nu nog een oude en drie moderne kolencentrales. Twee op de Maasvlakte (van Onyx en Uniper) en een in Eemshaven (RWE). De oude Amercentrale in Geertruidenberg (RWE) werkt deels op biomassa en deels op kolen. Het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken wordt in Nederland afgeschaald. Vanaf 2030 moeten alle kolencentrales zijn gesloten.

De Urgenda-zaak, hoe zat het ook alweer?

De Urgenda-zaak draait om de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Zowel de Nederlandse staat als duurzaamheidsorganisatie Urgenda vindt dat dat moet gebeuren, maar ze verschillen van mening over het tempo. 

De staat wil dat de CO2-uitstoot in 2020 met 20 procent is verminderd ten opzichte van de uitstoot in 1990. Urgenda vond dat te weinig. In het klimaatverdrag van de VN heeft de Nederlandse staat ruim tien jaar geleden beloofd in 2020 minstens 25 procent minder CO2 uit te stoten.

Urgenda vond in 2013 dat de staat niet voldoende deed om die doelstelling te halen en spande een zaak aan. Zowel de rechtbank als het gerechtshof stelde Urgenda in het gelijk. De Nederlandse staat ging vervolgens in cassatie. 

In december 2019 oordeelde de Hoge Raad dat Urgenda gelijk heeft. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland eind volgend jaar met 25 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore