Veel horecazaken

13.000 bedrijven met coronasteun sloten toch de deuren

02 juli 2021 01:43 Aangepast: 02 juli 2021 02:01
Horecabedrijven zijn tijdens de coronacrisis relatief het meest opgeheven. Beeld © ANP

Ruim 13.000 van de 586.000 bedrijven die coronasteun van de overheid ontvingen hebben de deuren in het afgelopen jaar gesloten. Dat betekent dat een op de vijftig bedrijven de crisis ondanks de steun niet wist te overleven. Toch valt dat mee, want van de bedrijven die géén steun kregen sloot een nog veel groter percentage de deuren.

De 13.000 bedrijven maakten gebruik van steunmaatregelen van de overheid, maar werden vervolgens toch opgeheven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Faillissementen historisch laag

Tussen april vorig jaar en maart van dit jaar ontvingen 586.000 bedrijven coronasteun. Twee procent van deze bedrijven sloot vervolgens de deuren. Van de bedrijven die géén steun kregen sloot volgens het CBS tien procent de deuren. Toch ligt het aantal faillissementen momenteel nog altijd historisch laag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal faillissementen stijgt, maar is nog steeds heel laag

Het is overigens lang niet altijd zo dat een bedrijf wordt opgeheven vanwege een faillissement. Ondernemers kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een punt te zetten achter hun bedrijf om te voorkomen dat het failliet gaat.

Hoeveelheid coronasteun onduidelijk

Over de omvang en het aantal medewerkers van de bedrijven die stopten, doet het CBS geen uitspraken. Ook is niet duidelijk hoeveel coronasteun hiermee precies was gemoeid. Wel is het duidelijk dat vooral horecabedrijven tijdens de coronacrisis relatief vaak zijn opgeheven.

Met name horecaondernemers zonder coronasteun zetten vaak een punt achter hun bedrijf. Maar ook van de gesteunde bedrijven sloten vooral veel horecazaken de deuren. Verder ging het vooral om bedrijven uit de vervoer- en opslagbranche, handelsondernemingen en zakelijke dienstverleners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorraad seksartikelen foetsie bij failliete zuster Christine le Duc

Verschillende regelingen

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) werd het meest gebruikt. Deze regeling moest voorkomen dat zelfstandig ondernemers onder het sociaal minimum belandden.

1 procent van de 300.000 bedrijven die gebruikmaakten van deze regeling is opgeheven. Ondernemers hebben ook veel gebruikgemaakt van de optie om de betaling van belastingen uit te stellen. 3 procent van de ondernemers die dit deden, zijn er toch mee gestopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal Nederlandse faillissementen na corona stuk lager dan in andere EU-landen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore