'Jagen maar'

GGD doet aangifte tegen complotdenkers die medewerkers bedreigen

01 juli 2021 18:40 Aangepast: 11 oktober 2021 16:19
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft aangifte gedaan omdat medewerkers van de organisatie worden bedreigd door complotdenkers. In de chatgroep De Bataafse Republiek worden namen van medewerkers gedeeld, met oproepen als 'ruim deze moordenaars van de straat' en 'alles kan kapot'.

"De veiligheid van onze medewerkers hoort op geen enkele manier in het geding te zijn", zegt Nicolette Rigter van de GGD. "Onze mensen zetten zich al maandenlang in om het coronavirus te bestrijden. Ze verdienen respect en waardering in plaats van opgejaagd en geïntimideerd te worden door complotdenkers."

Chatgroep De Bataafse Republiek heeft ongeveer 7000 leden. De Telegram-groep is opgezet door de Red Pill Journal, het platform van complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel. Zij geloven in complottheorieën over pedonetwerken.

Opruiende filmpjes

Raatgever werd vorige week veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende bedreigende filmpjes. Die zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Raatgever werd begin juni opgepakt in Siddeburen, op de boerderij van zijn vriendin. Kat en Knevel verblijven in het buitenland en zijn niet aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD'ers bedreigd om stempel in geel vaccinatieboekje: 'Ongekend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore