Ga naar de inhoud
Stroom en gas

Energierekening per 1 juli flink omhoog: bekijk hier hoeveel

Archieffoto. Beeld © ANP

Stroom en gas zijn vanaf vandaag een stuk duurder. Als je een variabel energiecontract hebt, kan je jaarlijkse energierekening daardoor honderden euro's hoger uitpakken. Bekijk hier hoeveel meer jij moet betalen.

De afgelopen maanden zijn de prijzen die energieleveranciers voor hun stroom betalen, flink gestegen. Als je geen vast contract hebt, merk je zulke schommelingen ook op je eigen energierekening: twee keer per jaar mogen energieleveranciers hun variabele prijzen aanpassen. Dat gebeurt op 1 januari en op 1 juli.

Forse
Lees ook:
Forse stijging energierekening dreigt voor 5,5 miljoen huishoudens per 1 juli

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel contract en moet vanaf vandaag dus een stuk meer betalen voor zijn energie: gemiddeld zo'n 9 procent meer, blijkt uit een berekening van RTL Nieuws.

Gezin betaalt 173 euro meer

Zeker voor grote gezinnen kan dat per jaar honderden euro's schelen. Een gezin van vier personen in een rijtjeshuis betaalt bijvoorbeeld bijna 2200 euro aan stroom en gas per jaar. Dat is 173 euro meer dan met de oude prijzen.

In onderstaande tool kun je opzoeken hoeveel jij merkt van de hogere energieprijzen. In de tool gaan we uit van een variabel contract. Als je een vast contract hebt, verandert je energierekening niet.

Let op: de exacte bedragen voor jouw specifieke situatie kunnen anders zijn. De tool gaat namelijk uit van een gemiddeld huishouden: als jij minder stroom of gas gebruikt, merk je ook minder van de hogere energieprijs. Voor vrijstaande woningen is helaas geen gemiddeld verbruik beschikbaar.

In de tool is ook geen rekening gehouden met kortingsacties van energieleveranciers. De bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde variabele tarieven van 22 leveranciers, berekend door Pricewise. Het verbruik is gebaseerd op gegevens van MilieuCentraal.

Een
Lees ook:
Een energierekening van 12 kantjes? Dit is waar je allemaal voor betaalt