Ga naar de inhoud
Reclame aanpassen

Albert Heijn op de vingers getikt: 'klimaatneutrale' melk misleidend

Een melkschap in de Albert Heijn Beeld © ANP

Albert Heijn misleidt consumenten met de bewering dat de Beter voor Koe, Natuur & Boer-melk klimaatneutraal is. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie na een klacht van Stichting Even Geen Vlees.

In een paginagrote advertentie in de Volkskrant stelde Albert Heijn dat 300 melkveehouders die melk leveren aan de supermarkt, sinds dit jaar klimaatneutrale melk produceren. 

Broeikasgas

"Dat betekent dat de CO2 die wordt uitgestoten bij het produceren gelijk is aan de CO2 die in de grond wordt vastgehouden. Daarvoor brengen we het aantal koeien op de deelnemende bedrijven in balans met het aantal hectaren grasland."

De Stichting Even Geen Vlees vond dat discutabel: volgens het klimaatpanel van de Verenigde Naties zorgt een koe voor het meest klimaat belastende voedsel, mede vanwege het methaan (een sterk broeikasgas) dat vrijkomt bij hun spijsvertering.

Commissie:
Lees ook:
Commissie: 'sleepwet' schiet deels tekort en moet worden aangepast

En of die broeikasgasuitstoot kan worden gecompenseerd, is nog maar de vraag, concludeerden onderzoekers van de Wageningen Universiteit recentelijk. Volgens hen is dat niet van tevoren te zeggen, omdat de opname van CO2 door de bodem afhangt van verschillende omstandigheden zoals de toestand van de bodem, neerslag en temperatuur. 

De Reclame Code Commissie stelt daarom dat de bewering van Albert Heijn niet hard te maken is, en dat die aangepast moet worden. 

De Commissie houdt wel een slag om de arm. Albert Heijn kan in 2022 rapporteren hoeveel CO2 er in 2021 is opgenomen en kan dan wel uitspraken doen over de klimaatimpact van de melk.

Wakker
Lees ook:
Wakker Dier dient klacht in over zuivelcampagne

Albert Heijn is niet de eerste die op de vingers wordt getikt. Eerder dit jaar noemde vleesmerk Grutto rundvlees 'een deel van de oplossing voor de klimaatproblematiek'. Grutto gebruikte dezelfde redenatie als Albert Heijn: dat de weiden waar koeien op grazen CO2 opnemen.

De Reclame Code Commissie oordeelde toen dat die boodschap onjuist en misleidend is, omdat het grasland in Nederland minder dan 0,5 procent van de totale Nederlandse broeikasgasuitstoot compenseert, terwijl de veestapel 12 procent van de uitstoot veroorzaakt.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS