'Onbetwiste leider' criminele organisatie

OM eist 16 jaar tegen vermeend drugs- en wapenhandelaar Martien R.

01 juli 2021 09:55 Aangepast: 01 juli 2021 10:19
Afzettingen bij een woonwagenkamp in Oss, eind 2019. Bij de actie werd Martien R. opgepakt Beeld © ANP / Roland Heitink

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 16 jaar cel geëist tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. Het OM ziet de 50-jarige Ossenaar R. als 'de onbetwiste leider' van een criminele organisatie die handelde in wapens en drugs. De officier van justitie noemde hem 'de spil van alle activiteiten'.

Zestien jaar is de maximale straf die geëist kan worden voor de feiten waar R. van verdacht wordt. De officier van justitie liet merken dat ze liever meer had geëist.

R. staat naast dertien andere verdachten, onder wie acht familieleden, terecht in het grootste drugsproces ooit in Brabant. Tegen de dertien medeverdachten volgen de strafeisen in de loop van deze ochtend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proces 'Godfather Brabantse onderwereld' gaat zonder verdachten verder

De meeste verdachten werden in november 2019 opgepakt tijdens de grote politieactie Operatie Alfa. Ruim 400 agenten deden daar aan mee en overspoelden het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Ook was daar 'het kantoor', een schuur waarin leden van de vermeende bende bij elkaar kwamen.

De politie had er camera’s en afluisterapparatuur geplaatst. Daarmee werd de familie anderhalf jaar lang afgeluisterd. Dat leverde het grootste deel van het bewijs over de criminele activiteiten die de groep ontplooide. Tijdens het proces werden onder meer beelden getoond van Martien R. in de schuur met in zijn handen een machinegeweer. Ook werden gesprekken over drugs en wapens afgespeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Godfather' Martien R. ontkent drugshandel tijdens joviale zitting

De zaak kende een turbulente start omdat nagenoeg alle verdachten en hun advocaten de zaak boycotten. Ze hebben er geen vertrouwen in dat het proces eerlijk is gevoerd. R., ook wel de 'Godfather van de Brabanse onderwereld' genoemd, besloot als eerste tot de boycot.

Bij het voordragen van de strafeisen zaten slechts één verdachte en twee advocaten in de zaal. Volgens de officier is die massale afwezigheid ongekend in het Nederlandse strafproces.

"We zagen na Martien meerdere verdachten vertrekken, met verstrekkende gevolgen. Sommige verdachten hebben niets te winnen, enkel te verliezen door niet meer deel te nemen aan hun proces." Dat roept volgens haar 'ten minste' de vraag op of zij uit eigen beweging die keuze hebben gemaakt. "Wij denken van niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore