'Kwetsend en beledigend'

Zes mariniers geschorst om racistische apps

30 juni 2021 22:15 Aangepast: 30 juni 2021 22:16
Archieffoto. Beeld © ANP

Defensie heeft ingegrepen na een melding van 'kwetsend en beledigend beeldmateriaal' dat werd gedeeld in een appgroep. Zes mariniers zijn geschorst, mogelijk volgt strafrechtelijke vervolging.

Het beeldmateriaal werd gevonden in een dienstgerelateerde appgroep, zegt Defensie in een verklaring. Het ging onder andere om racistische afbeeldingen. Op het moment dat de melding binnenkwam bij Defensie waren de mariniers op oefening in Denemarken. Ze zijn direct teruggestuurd naar Nederland. 

Ook heeft Defensie het Openbaar Ministerie gevraagd te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Afhankelijk van dat onderzoek, en eventuele vervolging, zullen nadere maatregelen worden genomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA stelt onderzoek in naar mogelijk racisme in Boedapest

Link met rechts-extremisme? 

Het ministerie kan niet zeggen of er een link is met rechts-extremisme. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) kondigde in haar jaarverslag eind april aan dat het onderzoek naar deze groep in de krijgsmacht wordt geïntensiveerd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore