Ga naar de inhoud
Vijf vragen

Op staatsbezoek naar Duitsland, maar we zijn toch al dikke vrienden?

Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima beginnen vandaag aan een staatsbezoek aan onze oosterburen. Maar waarom eigenlijk? De relatie met de Duitsers is toch al prima? We beantwoorden vijf vragen over dit bezoek.

Het staatsbezoek duurt tot en met woensdag en zal zich voornamelijk afspelen in hoofdstad Berlijn. Daar worden ze onder andere ontvangen door bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Later staat ook nog een bezoek aan bondskanselier Angela Merkel op de planning en zullen de koning en koningin ook de minister-presidenten van alle deelstaten ontmoeten.

1. Waarom naar Duitsland?

Het kortste antwoord: we doen veel handel met Duitsland, heel erg veel. Van alle landen in de wereld, exporteren we veruit het meeste naar Duitsland. Vanuit economisch perspectief is Duitsland dus hartstikke belangrijk.

Maar ook op andere gebieden, zoals Europa, of de bestrijding van de coronacrisis, is het vaak gebleken dat je veel hebt aan een goede buur.

Duitse
Hulp van de buren
Duitse laboratoria gaan Nederland helpen om capaciteitsprobleem op te lossen

Volgens Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, komt daar nu ook nog eens de Brexit bij. "Sinds Brexit probeert Nederland af en toe de zuinige jongen uit te hangen." Dit soort bezoeken zijn volgens de hoogleraar dan ook hartstikke belangrijk om de onderlinge relatie goed te houden.

2. Als Duitsland zo belangrijk is, waarom zijn we dan niet eerder gegaan?

Dit is pas het eerste staatsbezoek van Willem-Alexander aan Duitsland. Maar sinds hij koning werd in 2013 heeft hij het land ieder jaar bezocht, in totaal acht keer. Dit waren zogenoemde deelstaatbezoeken, waarin specifieke regio's werden bezocht.

Dit bezoek is iets specialer, omdat dit het eerste officiële staatsbezoek is. Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus legt uit: "Een staatsbezoek is veel omvangrijker dan een deelstaatbezoek, behangen met ceremonieel en plichtplegingen, als de ontmoeting met de Duitse president en een kranslegging. Dit staatsbezoek moet je zien als de grote finale van al die deelstaatbezoeken de afgelopen 8 jaar."

Koning
Lees ook:
Koning en koningin volgende maand alsnog op staatsbezoek naar Duitsland

De laatste keer dat een Nederlandse vorst op staatsbezoek ging naar Duitsland was in 2011, met toen nog koningin Beatrix. Willem-Alexander en Máxima waren er toen ook al bij, maar nog als prins en prinses.

3. Wat valt er te halen in Duitsland?

Door de duurzame transitie gaat de Duitse economie flink veranderen. Hun auto-industrie zal bijvoorbeeld veel meer elektrische auto’s gaan produceren, die heel anders in elkaar zitten. Vorig jaar werd er vlakbij Berlijn nog een enorme Teslafabriek gebouwd.

Tesla-fabriek in Duitsland: fans zijn blij, natuurliefhebbers niet

02:53
Fans van het merk waren blij met de komst van de fabriek, maar natuurliefhebbers alles behalve.

Waarom die auto-industrie voor ons belangrijk is? "In Nederland bestaat een hele toeleveringsindustrie voor Duitsland, bijvoorbeeld onderdelen voor die auto's", zegt Duitslandkenner Nijhuis. "Omdat die markt verandert, moeten Nederlandse bedrijven mee veranderen." Dat gaat volgens hem makkelijker als de relatie goed is.

Wetenschap

Daar komt volgens Nijhuis nog eens bij dat na de Brexit, Duitsland het grootste wetenschapsland op het EU continent is geworden. En daar doen we volgens de deskundige nu nog te weinig mee.

"We hebben echt een Engels/Amerikaanse oriëntatie in ons onderwijs, terwijl Duitsland bewezen heeft belangrijk te zijn voor ons land. Ook in die samenwerking laten we nu teveel kansen liggen."

Merkel:
Lees ook:
Merkel: 'Kwantumcomputer kan sleutelrol spelen'

4. Wat gaat de koning doen?

Het hele staatsbezoek blijft de koning in Berlijn. Er komt een staatsbanket, twee toespraken van de koning, de gebruikelijke gesprekken met ondernemers, de deelstaten staan weer op het programma en er is aandacht voor de Duits-Nederlandse samenwerking tijden de coronapandemie.

Vanwege het coronavirus zijn er wel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo wordt van tevoren niet bekend gemaakt welke locaties de koning allemaal gaat bezoeken, om eventuele drukte te voorkomen. Ook de meereizende pers wordt regelmatig getest op het coronavirus.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hoeven zich niet dagelijks te testen tijdens het staatsbezoek. Die zijn inmiddels allebei al volledig gevaccineerd, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd weten. 

5. Levert het de koning zelf ook iets op?

"De koning wilde graag zo snel mogelijk weer zichtbaar aan het werk voor Nederland", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. "De populariteit van het koningshuis staat onder druk, mede doordat Willem-Alexander en Máxima te onzichtbaar zijn geweest voor het grote publiek, bleek eerder dit jaar."

Vertrouwen
Populariteit daalt
Vertrouwen koningshuis bereikt dieptepunt door reis Griekenland

Een staatsbezoek is dan de uitgelezen kans om die zichtbaarheid te vergroten. "Dat Duitsland, onze beste vriend en bondgenoot, al op de lijst stond komt mooi uit. Ook omdat Nederland op deze manier waardig afscheid kan nemen van bondskanselier Angela Merkel die na 16 jaar vertrekt."

In Nederland hadden de koning en koningin het afgelopen jaar niet makkelijk wat betreft hun populariteit. In Duitsland is dat heel anders. Daar zijn veel mensen groot fan van ons Koninklijk Huis.

Duitsers dol op ons koningshuis: 'Verlangen naar wat we niet hebben'

02:04
Onze oosterburen kunnen niet wachten op de Oranjes. ''Vooral Maxima is fantastisch''.