Winkels onbereikbaar

Hackers eisen losgeld van Mandemakers Groep: bedrijf platgelegd met ransomware

30 juni 2021 16:07 Aangepast: 30 juni 2021 16:42
De meubelboulevard in Waalwijk, waar veel filialen van De Mandemakers Groep zijn gevestigd. Beeld © ANP

Meubel- en keukenconcern De Mandemakers Groep is slachtoffer geworden van een aanval met ransomware. Een groot deel van de operationele systemen is geblokkeerd, de winkels zijn telefonisch onbereikbaar. Via een e-mail hebben de criminelen contact opgenomen met het bedrijf. Daarin wordt ook losgeld geëist.

Dat vertelt Robert Coppens, de ceo van De Mandemakers Groep, in een interview met RTL Nieuws. "We hebben een mail ontvangen, maar of en hoe wij daarop reageren, daar doe ik geen uitspraak over."

Losgeld

Wel weet Coppens te vertellen dat er in die mail een geldbedrag is geëist. "Zo gaat dat altijd", aldus de ceo. Onder De Mandemakers Groep vallen merken als Keuken Kampioen, Keuken Concurrent, Brugmans, Woonexpress, Piet Klerx, Sanidirect, en Mandemakers Keukens.

Bij een ransomwareaanval gijzelen cybercriminelen computersystemen van bedrijven, door ze via malware op slot te zetten. Pas als er losgeld is betaald, vaak via cryptovaluta, worden de systemen op afstand weer ontgrendeld. In deze video leggen we uit hoe je kan voorkomen dat ransomware je computer gijzelt:

Bij De Mandemakers Groep werken zo'n 3500 mensen. In 2019 haalde het concern een jaaromzet van zo'n 887 miljoen euro. Het bedrijf had toen een nettowinst van ruim 17 miljoen euro.

Meubels nog niet bezorgd, keukens wel

De Mandemakers Groep heeft de hulp ingeschakeld van Fox-IT. Er is aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Door de aanval worden vanaf morgen voorlopig geen meubels bezorgd. Hoe lang de situatie gaat duren, kan het bedrijf niet zeggen. 

Mensen die morgen een keuken geleverd krijgen, hoeven zich volgens het concern geen zorgen te maken. "Die keuken of badkamer, die wordt gewoon geleverd", aldus Coppens. "We hebben afgelopen nacht tot 3.00 uur doorgewerkt om dat mogelijk te maken." Hij zegt ook toe dat er keihard wordt gewerkt om de levering van de meubels zo snel mogelijk weer op orde te krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cyberaanval op Mandemakers Groep: voorlopig geen meubels bezorgd

De NCTV waarschuwde maandag nog voor de toegenomen dreiging van criminelen die ransomware gebruiken. Inmiddels zou dat zelfs een gevaar kunnen vormen voor de nationale veiligheid, als de kritieke infrastructuur zoals bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening is getroffen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore