Wet Bibob

Strengere controle op criminele banden vissers in strijd tegen drugs

01 juli 2021 15:06 Aangepast: 01 juli 2021 15:07

Beroepsvissers kunnen strengere controles tegemoet zien op contacten met criminelen. Dat schrijft minister Carola Schouten (Visserij) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert op een verzoek van de PvdA. Die partij wil dat de beroepsvisserij onder de wet Bibob gaat vallen. Dan kunnen vissers die een vergunning aanvragen, worden onderzocht op mogelijke criminele activiteiten. Nu kan dat nog niet.

Als uit het onderzoek blijkt dat de vissers worden verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten, kan de vergunning worden geweigerd of ingetrokken.

Welwillend

"Ik sta hier welwillend tegenover", schrijft Schouten aan de Kamer. Omdat visserijbeleid grotendeels in Brussel wordt bepaald, moet ze dit plan wel voorleggen aan de Europese Commissie. Ook moet de wet worden gewijzigd om de beroepsvisserij onder de wet Bibob te laten vallen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA wil strengere controle beroepsvissers in strijd tegen drugs

Burgemeester Frank Dales van Velsen is betrokken bij de strijd tegen ondermijning via de visserij. Volgens hem is de wetswijziging heel eenvoudig en snel te regelen. Hij is dan ook blij met de aanpak van Schouten.

Echte vissers

"Want criminelen moeten geen vat op vissers hebben. En nu zullen twijfelende vissers zich bedenken voor ze zich met criminelen inlaten. En wie daar toch voor kiest, kan straks zijn vistoekomst vergeten. Dat willen echte vissers niet."

PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann vindt het 'supermooi' dat Schouten de werking van de wet Bibob wil uitbreiden tot de visserij. "Met deze maatregel kan je een bijdrage leveren aan het bestrijden van ondermijning. We weten als je het laat gaan wordt de olievlek alleen maar groter. Ondermijning is betonrot. Dus ook al zijn het kleine ingrepen, ze zijn de moeite waard."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander gepakt op vissersboot met 92 miljoen euro aan coke

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore