Misbruik machtspositie

Kamer wil af van sjoemelende makelaars: 'Vriendjespolitiek is onacceptabel'

30 juni 2021 16:06 Aangepast: 30 juni 2021 20:31
(Archieffoto) Beeld © ANP

De Tweede Kamer is klaar met makelaars die de kluit belazeren. Een Kamermeerderheid van VVD, D66, CDA en PvdA eisen meer transparantie over de handelswijze van makelaars. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet makelaars gaan controleren en bij overtredingen van de regels ingrijpen.

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat kopers en verkopers van woningen heel vaak slachtoffer zijn van vriendjespolitiek, bewuste prijsopdrijving en handelen uit eigenbelang door zowel aankopende als verkopende makelaars.

Veel makelaars maken misbruik van hun machtspositie en consumenten staan machteloos, klinkt het. Vereniging Eigen Huis roept minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op om afspraken te maken met de makelaarsorganisaties om de misstanden uit te roeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Van prijsmanipulatie tot vriendjespolitiek: honderden klachten over makelaars

VVD-Kamerlid Koerhuis benadrukt dat makelaars belangrijk zijn voor de doorstroming op de woningmarkt, maar wil sjoemelaars hard aanpakken: "Vriendjespolitiek tussen makelaars is onacceptabel. Dat kan gewoon niet. Meer transparantie in het biedingsproces is noodzakelijk. En bijvoorbeeld de ACM moet dat achteraf controleren. Als ze fouten constateren moeten ze makelaars kunnen aanpakken. Als makelaars weten dat ze gecontroleerd kunnen worden dan passen ze wel op."

D66 is het daarmee eens. "Wanneer je jouw droomhuis eindelijk gevonden hebt, mag je van makelaars verwachten dat zij eerlijk en transparant hun werk uitvoeren. Makelaars die meewerken aan oneerlijke biedingsprocessen moeten we aanpakken", zegt Kamerlid Boulakjar.

Wild west

PvdA'er Nijboer organiseert een hoorzitting over transparantie bij het bieden. Volgens hem is de aan- en verkoop van huizen 'wild west' geworden. "Daarom wil ik de wet wijzigen zodat makelaars verplicht zijn biedingen transparant te maken. En als dan blijkt dat ze sjoemelen, zetten we ze uit hun vak."

Ook CDA-Kamerlid Heerma bepleit een harde aanpak van sjoemelmakelaars: "De schaarste op de woningmarkt brengt kennelijk het slechtste in sommige makelaars naar boven. Er is meer transparantie en handhaving op dit soort misstanden nodig. Dat is eerlijker voor kopers, maar ook voor verkopers."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore