Ga naar de inhoud
Nieuw advies

Gezondheidsraad adviseert alle baby's te vaccineren tegen rotavirus

Een pasgeboren baby (archieffoto) Beeld © iStock

Alle pasgeboren baby's zouden moeten worden gevaccineerd tegen het rotavirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid.

Het rotavirus veroorzaakt diarree en overgeven, en kan in ernstige gevallen leiden tot uitdroging en uitvallende organen. Met name jonge kinderen zijn gevoelig voor de darminfectie. Jaarlijks worden hier gemiddeld 3600 kinderen onder de vijf mee opgenomen in het ziekenhuis.

Kinderen uit risicogroepen

In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad al om in elk geval kinderen uit risicogroepen, zoals premature baby's, kinderen met een laag geboortegewicht en kinderen met een aangeboren afwijking in te enten. Ook stond de raad toen al positief tegenover het opnemen van de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma, wat betekent dat elk kind het vaccin krijgt aangeboden. Maar daarvoor moest de prijs van het vaccin dan wel dalen.

Doodziek
Lees ook:
Doodziek vanwege rotavirus: 'Wist ik maar dat er een vaccin voor was'

De overheid nam het advies voor de risicogroepen over en besloot in juni 2020 met de vaccinaties te beginnen, maar vanwege de coronapandemie werd dat uitgesteld. Omdat er in de tussentijd resultaten kwamen van een nieuw onderzoek naar de werkzaamheid van het vaccin bij risicogroepen, vroeg het ministerie van Volksgezondheid om een nieuw advies.

Coronamaatregelen

In 2020 was het aantal meldingen van rotavirusinfecties en het aantal ziekenhuisopnames relatief laag, maar dat lag volgens de raad waarschijnlijk aan het lage risico op besmetting vanwege de coronamaatregelen. De raad verwacht dat het aantal infecties weer zal oplopen als de maatregelen worden opgeheven.

In België, Duitsland en Groot-Brittannië wordt het vaccin al langer standaard gegeven aan pasgeboren kinderen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.