Ga naar de inhoud
Coronabewijs

Website gratis testen voor vakantie werkt nog niet: 'Ingewikkelder dan verwacht'

Met een negatieve test is reizen weer mogelijk. Beeld © ANP

Reizigers die een afspraak proberen te maken voor een gratis coronatest voorafgaand aan hun vakantie, kunnen niet terecht op de site testenvoorjereis.nl. Die site zou vanaf vandaag toegankelijk zijn voor het maken van een afspraak. Omdat de webpagina nog niet werkt, is het telefoonnummer van de GGD overbelast.

De testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos. De uitslag van de test zou zichtbaar moeten worden in de CoronaCheckapp en kan worden getoond bij de reisorganisatie.

Ingewikkeld

"Het is ingewikkelder gebleken dan verwacht om alle testaanbieders op tijd aan te sluiten op het afsprakenportaal enerzijds en de CoronaCheckapp anderzijds", zegt een woordvoerder van het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het ministerie hoopt dat de website testenvoorjereis.nl  later vandaag alsnog de mogelijkheid geeft om afspraken te maken, al zullen dan niet meteen alle testaanbieders beschikbaar zijn. Die andere aanbieders worden de komende dagen nog toegevoegd.

Afspraak
Lees ook:
Afspraak maken voor gratis testen voor vakantie vanaf 30 juni

Vanaf 30 juni zouden er afspraken voor testen vanaf 1 juli gemaakt kunnen worden. Via de site moeten mensen terechtkunnen bij speciaal geselecteerde commerciële testbedrijven. Hoe groot die capaciteit wordt, is niet bekend, maar minister Van Nieuwehuizen zei vrijdag dat de testlocaties grote pieken ruim aan zouden kunnen.

Dat kan oplopen tot een kwart miljoen testen per dag. Er wordt 250 miljoen euro voor uitgetrokken.

Back-uptelefoonnummer overbelast

Naast de website is er ook nog een speciaal telefoonnummer van de GGD om een gratis testafspraak te maken. Dat wordt beschouwd als een extra optie, daar kunnen dagelijks 35.000 mensen worden getest. De GGD adviseert mensen het speciale telefoonnummer 0800-5005 nog niet te bellen wanneer ze deze week nog niet op vakantie gaan.

"Het loopt storm bij ons. De wachttijd loopt op. We hebben nu ongeveer 46.000 bellers gehad, er zijn iets meer dan 400.000 belpogingen gedaan. Mensen hebben dus gemiddeld 10 keer op redial moeten drukken", zegt een woordvoerder van de GGD.

Twee weken

"Het is echt belangrijk dat vakantiegangers die de komende twee weken op vakantie gaan een afspraak kunnen maken. Dus we vragen mensen voor wie het nog niet nodig is, om nu niet te bellen. Je kunt sowieso maar twee weken vooruit een afspraak bellen. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen die deze week wel met vakantie gaat, zijn test kan inplannen."

Voor sommige landen hebben mensen een PCR-test nodig om binnen te komen. Dat is de meest gebruikte manier van testen. Die test kan worden afgenomen op een aantal testlocaties van de GGD. De uitslag is er binnen 26 uur en daarna kan het nog 4 uur duren voor de uitkomst in de CoronaCheckapp staat.

Gratis
Lees ook:
Gratis testen voor vakantie, hoe gaat dat?