Meer dan 100 mm regen

Limburg maakt schade noodweer op: spoor weggespoeld en winkels ondergelopen

30 juni 2021 10:16 Aangepast: 30 juni 2021 11:01
Een ondergelopen straat in Eygelshoven. Beeld © RTL Nieuws

Zuid-Limburg kampt nog altijd met de gevolgen van het zware noodweer van gisteravond. Tussen verschillende steden kunnen geen treinen rijden, tientallen inwoners van Kerkrade zitten zonder gas en een speciaal aangelegd bassin tegen wateroverlast in Meerssen heeft het begeven, waardoor bruine modder door de straten stroomde.

Door het noodweer werden in Eygelshoven, een dorp in de gemeente Kerkrade, steen, dwarsliggers en spoorstaven van het spoor over een lengte van zeker 15 meter weggespoeld. Tussen Heerlen en Herzogenrath rijden tot zeker het eind van de middag geen treinen omdat het spoor moet worden hersteld. En ook tussen Maastricht en Sittard rijden voorlopig geen treinen omdat het spoor te zeer beschadigd is. 

Gaslek door modderstromen

Ondertussen zitten ook nog tientallen inwoners van Eygelshoven zonder gas, omdat door modderstromen een gaslek is ontstaan. Woningen werden gisteravond ontruimd, bewoners van een zorgcentrum moesten hun appartementen verlaten en een supermarkt werd noodgedwongen gesloten.

Er viel meer dan 100 millimeter regen, waardoor straten veranderden in rivieren, zo is te zien op onderstaande beelden.

Kelders in verschillende plaatsen in Limburg liepen onder en ook winkels konden het water niet buiten houden. Putdeksels kwamen op talloze plaatsen omhoog omdat de riolen volliepen en kasseien werden weggespoeld. Vanuit brandweerkazernes in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard werden hulpacties gecoördineerd.

Een regenmeter in een tuin in Bunde: daar viel 140 millimeter regen in 1,5 uur. Een regenmeter in een tuin in Bunde: daar viel 140 millimeter regen in 1,5 uur.

Gestrande automobilisten in Duitsland

Ook in het westen en zuiden van Duitsland zorgden hevig onweer en zware regenval gisteravond voor veel problemen. Straten, kelders en tunnels liepen daar net als in Zuid-Limburg onder, bomen waaiden om en stroom viel uit. Alleen al in Frankfurt moesten de hulpdiensten meer dan 600 keer in actie komen. Het openbaar vervoer kwam in grote delen van de stad tot stilstand.

In het Beierse Landshut werden de nooddiensten overspoeld met telefoontjes over veel ontwortelde bomen en auto's die door de straten dreven. "Dit was een onweer dat maar eens in de vijf of tien jaar voorkomt", zei Mirko Olzem van de lokale veiligheidsdiensten. In Bochum en Krefeld (Noordrijn-Westfalen) kwamen duizenden meldingen binnen, onder meer van gestrande automobilisten die door het water niet meer op eigen kracht uit hun voertuig konden komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore