Lokaal overstromingen

KNMI geeft code oranje voor onweer en hevige regenval in Limburg

29 juni 2021 20:07 Aangepast: 29 juni 2021 20:08
Een straat in Eygelshoven staat blank. Beeld © Track88

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het zuidoosten van Nederland. Vooral in Limburg komen enkele onweersbuien voor waarbij in korte tijd veel neerslag kan vallen, meer dan 50 millimeter per uur. In heuvelachtige gebieden zijn daardoor al lokaal overstromingen ontstaan, aldus het KNMI.

De veiligheidsregio meldt stormschade en wateroverlast door stevige buien in met name de gemeenten Landgraaf en Kerkrade. Terwijl veel straten in Kerkrade blank staan, is er in de Velhofstraat in stadsdeel Eygelshoven een gaslek ontstaan. Of er een verband is met de hevige onweersbuien kon een woordvoerster van de brandweer nog niet direct zeggen.

Groot alarm

De hulpdiensten sloegen groot alarm. Onder meer een supermarkt en een zorgcentrum zijn in verband met het gaslek ontruimd. Enexis is ter plaatse.

De meldkamer van de politie krijgt veel telefoontjes over wateroverlast in Landgraaf, Kerkrade en Eygelshoven. Beide organisaties roepen op alleen in noodsituaties het alarmnummer 112 te bellen, omdat dat nummer anders onbereikbaar kan worden. "We weten dat diverse straten blank staan. Brandweer en gemeente zijn hier druk mee. Indien er geen levensbedreigende situatie is verzoeken wij geen 112 te bellen", laat de politie weten op Twitter.

De komende uren kan er nog veel neerslag bij komen, maar in de loop van de avond worden de buiten geleidelijk minder, aldus het KNMI.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore