Herdenking slavernijverleden

Petitie om van Ketikoti feestdag te maken ruim 40.000 keer ondertekend

29 juni 2021 18:47 Aangepast: 29 juni 2021 20:58
Een optocht tijdens Ketikoti een paar jaar geleden. Beeld © ANP

De petitie om van Ketikoti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken is inmiddels ruim 40.000 keer ondertekend. De petitie is een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter, radiostation FunX en The Black Archives. Zij willen dat op deze dag heel het land stilstaat bij het leed en onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan.

Aanvankelijk hadden de initiatiefnemers als doel om donderdag, de dag dat de afschaffing van de slavernij landelijk wordt herdacht, de 40.000 handtekeningen te halen. Dat is nu dus al eerder gelukt.

Burgerinitiatief

Met het behaalde aantal ondertekenaars kunnen de initiatiefnemers nu een burgerinitiatief indienen in de Tweede Kamer. Naast de nieuwe feestdag, willen ze dat de regering formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavernij en alle bijbehorende verantwoordelijkheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrij op 1 juli tijdens Ketikoti? Eerste Nederlandse bedrijven doen het

Het is op 1 juli 158 jaar geleden dat Nederland bij wet de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. In Amsterdam vindt donderdag zoals ieder jaar de nationale herdenking plaats in het Oosterpark. Ook op diverse andere plekken in het land wordt deze week stilgestaan bij het slavernijverleden.

Eerder hielden de vier grote steden al een pleidooi om een nationale feestdag te maken van Ketikoti (het betekent 'ketenen gebroken'). Ook overwegen ze met excuses te komen voor hun rol in de slavernij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afschaffing slavernij VS nu officiële feestdag: 'Eindelijk, al is er nog veel werk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore