Corona-update, stel je vraag

Gratis testen voor vakantie, hoe gaat dat?

30 juni 2021 07:57 Aangepast: 02 juli 2021 09:55
Beeld © ANP/RTL Nieuws

De zomervakantie komt eraan. Als je niet gevaccineerd bent of hersteld bent van corona, heb je meestal een negatieve coronatest nodig om aan de grens te laten zien. Vanaf 30 juni kun je een afspraak maken voor een gratis test. Hoe gaat dat precies in z'n werk?

Nederlanders kunnen zich in juli en augustus gratis laten testen om binnen de EU op vakantie te gaan. En dat zal voor veel vakantiegangers nodig zijn, want lang niet iedereen is volledig gevaccineerd. Ook kinderen kunnen er terecht. 

Een online afspraak maken zou vandaag mogelijk moeten zijn via testenvoorjereis.nl, dit blijkt echter nog niet mogelijk. Deze mogelijkheid 'volgt later', staat er te lezen. 

GGD bellen

Telefonisch een afspraak maken kan wel. Dat gaat via de GGD. Je hebt dan wel een DigiD nodig. Je maakt de afspraak door te bellen naar 0800-5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 - 20.00 uur.

Een afspraak maken kan al twee weken voor vertrek. Testlocaties zijn er door het hele land. 

PCR-test en antigeen-test

De bedoeling is dat er twee testen mogelijk zijn: een PCR-test en een antigeen-test. Op dit moment is alleen een PCR-test mogelijk. Welke je nodig hebt, hangt af van je bestemming en het vervoermiddel waarmee je reist.

Kijk op Nederlandwereldwijd.nl (of lees het artikel hieronder) voor de regels die gelden in jouw vakantieland. Hier vind je ook hoeveel uren oud jouw test maximaal mag zijn en vanaf welke leeftijd kinderen een test moeten doen. Let op: de regels kunnen kort voor vertrek nog veranderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

De uitslag ontvang je binnen 24 uur (bij een commerciële testlocatie) of binnen 26 uur (bij een GDD-locatie). Een afspraak voor een sneltest maken kan ook, dan heb je de uitslag binnen drie uur.

Uiteraard mag je alleen met een negatieve test gaan reizen. De negatieve testuitslag is je zogeheten coronabewijs, het bewijs in de vorm van een QR-code dat je moet kunnen laten zien om sommige Europese landen binnen te mogen. 

CoronaCheck-app

Je coronabewijs is maximaal vier uur nadat de uitslag bekend is te downloaden via de CoronaCheck-app. Je kunt de code ook op papier krijgen. 

In onderstaande video zie je hoe het coronabewijs, ook wel het reisbewijs of coronapaspoort genoemd, precies werkt. Dat paspoort is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar.

Per 1 juli wordt het Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) ingevoerd, voor reizen binnen de EU. In deze video leggen we de belangrijkste dingen daarover uit.

Het is de bedoeling dat je straks via de site testenvoorjereis.nl terecht komt bij testbedrijven die door de overheid zijn uitgekozen voor het testen voor vakanties. Er is ook een speciaal telefoonnummer van de GGD om een gratis testafspraak voor vakantie te maken. 

Hoe groot de capaciteit van de testbedrijven precies is, is niet bekend. Maar het kabinet is er zeker van dat ze grote pieken ruim aankunnen. Een kwart miljoen testen per dag moet zelfs mogelijk zijn. Om dit gratis aan te bieden, is 250 miljoen euro uitgetrokken.

Via de GGD kunnen er dagelijks 35.000 mensen voor vakanties worden getest. Goed om te weten: een testafspraak om op reis te gaan, kun je niet maken op coronatest.nl of via de gebruikelijke telefoonnummers van de GGD.

Reisorganisaties

Reisorganisaties kunnen hun klanten verwijzen naar de speciale website of het telefoonnummer van de GGD, of zij kunnen aan de overheid een vergoeding vragen voor de testen die zij bij door hen aangewezen bedrijven laten uitvoeren.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore