Ga naar de inhoud
Favorieten uitgeschakeld

Onkundigen aan de leiding in EK-pools: 'Ik heb alles gegokt'

Beeld © ANP

Een verrassend verloop van het EK zet de concurrentie binnen de verscheidene pools verder op scherp. Wie had ingezet op Oranje, Frankrijk of Portugal komt bedrogen uit. Juist de mensen die het voetbal niet nauwgezet volgen en maar wat doen, lijken op winst te staan.

Joyce Aalsma krijgt vreemde blikken van haar collega's. Als hoofdredacteur van Japanblog TheSushiTimes kan voetbal haar weinig interesseren. Toch prijkt ze - te midden van haar mannelijke collega's en doorgewinterde voetbalfans - op plek 2 van de bedrijfspoule. 

Gokken op jurken

Hoe ze dat toch doet? "Ik heb alles gegokt. Ik heb onder meer gekeken naar hoe leuk de liedjes waren van deelnemende landen op het Songfestival, of gekeken naar de jurk die daar werd gedragen."

Geen tactiek waarmee je punten scoort, zou je denken. Hetzelfde geldt ook voor Robin van Beusekom. Hij maakt meteen duidelijk: "Ik heb geen verstand van voetbal." Desalniettemin heeft hij met zijn score zijn 199 andere collega's in de pool achter zich weten te laten. Vooralsnog. "De gasten die er wel wat van af weten zeiden: ah joh, er klopt niets van jouw voorspellingen." De rest is geschiedenis. 

Allemaal verkeerd gegokt

De verrassende uitschakeling van sommige favorieten heeft ook invloed op de punten die verdiend zijn in de EK-pools van websites als Scorito.com en EKpooltjes.nl. Bij die laatste erkennen ze dat er gisteren weinig punten zijn verdiend. "Mensen verwachtten dat Frankrijk zou gaan winnen", zegt eigenaar Andries Bruinsma. 33 van de 112.000 spelers hadden de uitslag, een 3-3 gelijkspel tegen Zwitserland, goed voorspeld.

Bij Scorito zien ze dat bijna alle deelnemers aan de pool de winnaars in de achtste finales niet zagen aankomen. "97 procent had Oranje laten winnen en 98 procent had als winnaar Frankrijk gekozen. Op de grote verrassingen zetten maar weinig mensen in", vertelt Maarten van Dijk van de poolsite. 

Zwitserland
Lees ook:
Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk op EK uit

Slechter gepresteerd

De vraag werpt zich op of de top tien van de EK-pool precies goed heeft gegokt. "Over de hele lijn gezien zie je dat mensen minder goed scoren als ze op de favorieten inzetten", zegt Van Dijk. Deelnemers in de top tien hebben niet per se de afgelopen dagen goed gegokt, maar juist in de groepsfase. 

Voor Robin is het zaak zijn voorsprong te behouden, terwijl Joyce nog een aantal Songfestivaluitzendingen moet bekijken om weer een nieuwe inzet te doen op de fase van de kwartfinale.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore