Niet zelf van boord

Cruisen mag eindelijk weer: 'Extreem streng, maar ook extreem leuk'

30 juni 2021 06:59 Aangepast: 30 juni 2021 12:00
Kyra houdt van cruisen en mocht deze week éindelijk weer aan boord.

Mondkapje op, elke dag je temperatuur controleren, afstand houden en niet zelf van boord mogen. De eerste cruiseschepen varen weer, maar reken wel op 'extreem strenge regels' als je meewil. Toch laat cruiseliefhebber Kyra Vanwingerden zich er niet door tegenhouden. Een verslag vanaf de Costa Smeralda in Italië. 

Je kan Kyra een echte cruisefan noemen, zo stapte ze sinds 2001 al zo'n vijftig keer aan boord van een cruiseschip. Bij welke maatschappij of in welk land ze opstapt, maakt haar niet uit. Ze wil alles uitproberen. 

Dat dat ruim een jaar lang niet kon vanwege corona was dan ook een flinke tegenvaller. "Ik heb het zo gemist", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze zomer op cruisevakantie? Het kan weer (als het meezit)

Op de achtergrond van het gesprek is de wind en de zee te horen, want Kyra vaart op dit moment samen met een vriendin mee op de Costa Smeralda die gisteren vertrok vanuit Rome. Ze merkt dat alles anders is aan boord. "De regels zijn heel streng en er wordt extreem goed in de gaten gehouden of je je aan alle regels houdt. Maar als je je hierop voorbereidt samen met een reisbureau en je het net zoals ik niet erg vindt om je wat aan te passen, dan is cruisen op dit moment echt heerlijk."

Dubbel testen

Om aan boord te mogen, moest Kyra eerst in Nederland een pcr-test doen. Daarna vertrok ze vanaf Schiphol naar Rome, waar er niet om werd gekeken naar haar negatieve testuitslag. Aangekomen bij de terminal van het cruiseschip, veranderde dat. "Ze zagen de uitslag en zeiden: Heel goed, maar we gaan nog een test doen." Het welbekende wattenstaafje kwam voorbij en daarna moest Kyra vier uur wachten op de uitslag.

De reisgenoot van Kyra, al enkele uren wachtend op haar testuitslag. De reisgenoot van Kyra, al enkele uren wachtend op haar testuitslag.

Goed nieuws voor Kyra: ze mocht aan boord. Er was slecht nieuws voor een andere reiziger. "Haar werd in de terminal verteld dat ze positief getest was en niet aan boord mocht. Ze werd niet eens apart genomen. Die mevrouw kreeg natuurlijk een mental breakdown, maar het zat er gewoon op voor haar. Ze kon terug naar huis."

Iedere dag temperatuur meten

Iedere passagier aan boord is dus dubbel gecontroleerd op het coronavirus. Ondanks dat moeten alle passagiers, iedere dag, hun temperatuur bijhouden, vertelt Kyra. "Overal staan apparaten die je lichaamstemperatuur kunnen meten. Je houdt je kamerpas voor de scanner en daarna meet het apparaat of je verhoging of koorts hebt. Doe je dit een dag niet, dan krijg je gelijk een brief op je kamer met het dringende verzoek je aan de regels te houden."

Kyra voor het apparaat waar haar temperatuur iedere dag gemeten wordt. Kyra voor het apparaat waar haar temperatuur iedere dag gemeten wordt.

En er zijn meer regels. Want waar je in Italië op dit moment zonder mondkapje over straat mag, moet je aan boord van het schip nog altijd een mondkapje op zodra je aan de wandel gaat. Daarnaast moet je overal anderhalve meter afstand houden. "Hierdoor zijn in het theater op sommige stoelen stickers geplakt dat je daar niet mag zitten. En lekker in het eten graaien bij het lopend buffet is er ook niet bij. Iedereen heeft een eigen tafel en er wordt eten geserveerd."

'Passagiers van het schip getrapt'

Even van boord gaan zodra het schip aangemeerd is in een mooie stad, mag ook niet meer. "Je mag alleen van boord als je meegaat op een excursie van de maatschappij zelf. Je moet dan echt in de groep blijven, zodat ze het besmettingsgevaar in de gaten kunnen houden. Ik hoorde dat op een andere boot mensen tijdens zo'n excursie toch in hun eentje op pad zijn gegaan. Ze kwamen even later terug bij het schip en hun koffers stonden klaar op de kade. Het is hard, maar simpel: houd je je niet aan de regels, dan word je gewoon van het schip getrapt."

Het theater op het schip. Het theater op het schip.

Het klinkt allemaal best heftig, maar Kyra begrijpt goed waarom de cruisemaatschappijen zo streng zijn. "Ze kunnen zich een nieuwe corona-uitbraak op een schip gewoon niet permitteren, ze moeten bewijzen dat ze weer veilig kunnen varen. Ik snap dat, en ik vind het niet erg om me aan te passen. Maar als je het wel vervelend vindt om een mondkapje te dragen, of moeite hebt met wat meer regels, dan moet je denk ik nog een jaartje wachten."

'Voelt als een privéschip nu'

Kyra heeft in ieder geval geen seconde spijt dat ze gisteren eindelijk weer aan boord is gestapt van een cruiseschip. "Het is zelfs nog nooit zo lekker op de boot geweest als nu." Ze doelt op het feit dat er door de strenge regels veel minder mensen aan boord zijn, waardoor Kyra niet meer hoeft te 'vechten' voor een ligbedje bij het zwembad.

Normaal moet je 'vechten' om een ligbedje, nu is er plek zat voor Kyra. Normaal moet je 'vechten' om een ligbedje, nu is er plek zat voor Kyra.

Zelfs in de sauna, waar het volgens Kyra normaal erg druk is, is het door corona nu rustig. Zo rustig zelfs, dat de complete sauna morgen helemaal voor Kyra alleen is gereserveerd. "Er is overal plek, we hoeven nergens te wachten, er worden net als voor corona heel veel activiteiten georganiseerd, de waterglijbanen zijn gewoon open, er is lekker eten, muziek en we kunnen het EK op groot scherm meekijken. Het voelt hierdoor echt alsof ik op een privéschip zit. Normaal lopen er zo'n vijfduizend mensen rond, nu misschien duizend. Dat is echt luxe en kan ik iedereen aanraden."

Bekijk ook: vanaf 1 juli kun je relatief vrij reizen in de EU met de coronapas

Hoe gaat dat werken, wat kan wel, wat niet? We zetten alle belangrijke informatie over de coronapas in deze video voor je op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore