Inclusief steunmaatregelen

Zorguitgaven met 475 euro omhoog door corona, maar zélf betaalden we minder

29 juni 2021 00:51 Aangepast: 29 juni 2021 06:24
Een coronapatiënt in het HMC Westeinde ziekenhuis (archieffoto). Beeld © ANP

De uitgaven voor de zorg zijn vorig jaar, vanwege de uitbraak van het coronavirus, fors gestegen. Per persoon werd 6660 euro uitgegeven aan zorg, 475 euro meer dan in 2019. De kosten voor rekeningen die we zelf moesten betalen, gingen dan weer omlaag.

Dat meldt het CBS. Niet alleen de zorg aan coronapatiënten leidde tot extra kosten, maar ook bijvoorbeeld de inkoop van mondkapjes en de bonus voor zorgmedewerkers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus: missers toegangstesten moeten eenmalig zijn geweest

De extra zorguitgaven werden met name door de overheid gedaan. Die gaf hier vorig jaar per persoon 340 euro meer aan uit. Via de zorgverzekering en Wet langdurige zorg werd 190 euro meer uitgegeven per Nederlander.

De rekeningen die mensen zelf moesten betalen voor zorg gingen juist 40 euro omlaag. Dat komt mede omdat mensen minder naar specialisten als de fysiotherapeut en de tandarts gingen.

4,1 miljard aan steun

De zorgkosten gingen niet alleen omhoog door de behandeling van Covid-patiënten en uitgaven aan beschermingsmiddelen, maar ook bijvoorbeeld door extra opvang voor dak- en thuislozen. Daarnaast werden zorgaanbieders gecompenseerd voor weggevallen omzet, omdat veel reguliere zorg was uitgesteld of vervallen.

Bekijk ook: Ziekenhuizen stonden in mei nog voor loodzware keuzes

In mei bezochten we het Amphia Ziekenhuis in Breda, waar ook veel operaties werden uitgesteld. Hartpatiënt Leon moest door corona langer wachten op zijn operatie.

Naar deze steunregelingen ging naar schatting 4,1 miljard euro. Ook de bonus die zorgmedewerkers kregen voor hun inzet tijdens de eerste golf en de vele coronatests leidden tot hoge kosten.

In totaal werd vorig jaar 116 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn. Dat is 8,9 miljard euro meer dan in 2019. De uitgaven van aanbieders van verpleging, verzorging en medisch specialistische zorg stegen het meest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren gezocht voor coronaprik met korte naald: 'Je krijgt 210 euro'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore